Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кіровоградська область має «план Б» у разі нового наступу військ рф

Про те, де розселять ВПО, як міжнародні організації допомагають закладам освіти регіону розповіла на брифінгу заступниця голови Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова

Фото Кіровоградської ОВА
Фото Кіровоградської ОВА

У разі нового наступу армії рф, обласна влада Кіровоградщини має «план Б» щодо розселення ВПО, а також розгортання нових гуманітарних штабів. Для переселенців підготовлено нові місця для тимчасового проживання — у Голованівському районі Кіровоградської області. В закладах освіти підготували дві тисячі комфортних місць.

Про це 17 лютого повідомила на брифінгу у Кропивницькому заступниця голови Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова.

За її словами, станом на 17 лютого в області мешкає 24 тисячі ВПО з Донеччини, 18 тисяч — з Харкова та Харківської області. ВПО з інших фронтових і прифронтових регіонів теж є, але їх значно менше.

«Зараз є наплив переселенців з Херсонської області»

«Кіровоградщина знає, що таке війна не з 2022 року, — каже пані Катерина. — З 2014 року в нашому регіоні було понад 15 тисяч ветеранів-захисників. Наші військові захищали схід і ми займали третє місце в Україні за кількістю військовослужбовців, які стояли на захисті східних кордонів держави. До 2022 року в нашій області проживало 8 тисяч переселенців зі сходу.
Загалом з часу повномасштабного вторгнення (з 24 лютого 2022 року) через нашу область транзитом проїхало 173 тисячі людей, які тікали від війни. В перші місяці дороги були забиті, а наші телефони розривалися від дзвінків. Зараз є наплив переселенців з Херсонської області. Людей поселятимуть у Голованівському районі. Заклади освіти відремонтовано, обладнано сучасними кухнями, санвузлами. Загалом створимо п‘ять тисяч місць для ВПО».

Про допомогу міжнародних організацій

«Через те, що ми в центрі України, ми привабливі для багатьох міжнародних організацій, як розподільний вузол-хаб, через який йде уся гуманітарна підтримка східних та південних регіонів, — наголошує чиновниця. — Всесвітня продовольча програма розглядає наш край, як хаб, звідки прокладена логістика гуманітарної допомоги у фронтові регіони. В нашу область потужно зайшов UNISEF. Підтримають наші освітянські програми, дають консультації щодо навчання учнів ВПО».

Схожі новини