Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Допомога на поховання пенсіонера: дві пенсії чи три?

  • 13.02.2023, 09:14
  • 2 589

Від жовтня минулого року функції адміністрування соціальних виплат перейшли від органів соцзахисту до Пенсійного фонду України. Зокрема, тепер ПФУ займається і виплатами допомоги на поховання у разі смерті пенсіонера

Як пояснила «ВЗ» заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, у разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується особам, які здійснили поховання.

Розмір допомоги на поховання залежить від закону України, відповідно до якого було призначено пенсію. Так, якщо пенсіонер одержував пенсію згідно з законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», то допомога виплачується у розмірі тримісячної пенсії. Але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (крім осіб, поховання яких проведено за рахунок держбюджету).

Для тих, кому пенсію було призначено відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або інших законів, розмір допомоги — дві пенсії, що отримував пенсіонер на момент смерті.

Допомогу на поховання виплачують органи Пенсійного фонду — зараховують кошти на банківський рахунок особи, яка здійснювала поховання. Якщо одержувач не має поточного банківського рахунку, то виплата здійснюється через міжнародну платіжну систему «Швидка копійка». Заявник може отримати ці кошти у будь-якому відділенні Ощадбанку, звернувшись із паспортом та ідентифікаційним кодом.

Для отримання допомоги необхідно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України. Особі, яка звертається за допомогою, потрібно подати такі документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • заяву про виплату допомоги на поховання (заповнюється під час прийому);
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера;
  • реквізити свого поточного банківського рахунку.

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі витягів та довідок, визначених в українському правовому полі, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізований відповідно до законодавства.

Термін звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується в часі.

Підготувала Дар’я Міхєєва

Схожі новини