Передплата 2024 «Добрий господар»

Окупанти скидають воду з Каховського водосховища: фото із супутника

  • 11.02.2023, 14:30
  • 771

росіяни осушують Каховське водосховище, а це загрожує сільськогосподарському виробництву і безпеці на найбільшій у Європі атомній електростанції

Фото PLANET
Фото PLANET

Від початку листопада 2022 року вода з Каховського водосховища на півдні України витікала через шлюзові затвори гідроелектростанції, контрольованої російськими окупантами. Супутникові знімки свідчать, що рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за три десятиліття.

Ця ситуація небезпечна, адже Каховське водосховище забезпечує питною водою сотні тисяч мешканців, зрошення майже пів мільйона акрів сільгоспугідь і систему охолодження Запорізької АЕС.

Місцева влада попередила: якщо рівень впаде нижче 13,2 метра, то система охолодження ЗАЕС, яка працює на воді з водосховища, опиниться в небезпеці. Дефіцит води може бути у мешканців Енергодара, Мелітополя та Бердянська.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що знає про потенційний ризик, пов’язаний з падінням рівня води у водосховищі.

«Навіть попри те, що зниження рівня води не несе безпосередньої загрози для ядерної та фізичної безпеки, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо йому буде дозволено продовжуватися», — наголосив гендиректор Рафаель Гроссі.

Метеоролог Девід Хелмс пояснив, що росія, ймовірно, витратила кілька місяців на використання Каховського водосховища для поповнення мережі водосховищ в Криму, заповнивши всі 23 резервуари.

Каховська ГЕС розташована за 5 км від тимчасово захопленого міста Нова Каховка Херсонської області. Ця ГЕС — нижня й остання за рахунком (шоста) ступінь у каскаді Дніпровських гідроелектростанцій. Гідроелектростанція біля Нової Каховки забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для того, щоб в південній частині України були електрика і вода.


Джерело: NPR

Схожі новини