Передплата 2024 «Добра кухня»

МВС: росія вела кампанію проти новообраного президента Чехії

  • 10.02.2023, 14:45
  • 662

російські пропагандисти поширювали фейкове відео, на якому обраний президент Чехії Петр Павел нібито заявляє про необхідність вступу Праги у війну з москвою

Про це пише «Європейська правда».

Міністерство внутрішніх справ Чехії опублікувало аналіз дезінформації та маніпуляцій під час виборів президента країни в січні 2023 року.

Найчастіше, за підрахунками відомства, у першому турі виборів нападки були спрямовані проти Павела, його головного суперника Андрея Бабіша й Дануші Нерудової, яка посіла третє місце.

Водночас після першого туру нападки на Бабіша зникли, а проти Павела «піднялася широка і масова хвиля онлайн-атак по всій квазімедійній екосистемі», йдеться в аналізі правоохоронного відомства Чехії.

«У цьому контексті варто відзначити, що перед другим туром виборів з’явилося широко поширене і маніпулятивно змонтоване відео, в якому Павел начебто заявив, що Чеська Республіка повинна вступити у війну з російською федерацією, хоча насправді він ніколи публічно про це не заявляв», — нагадують у чеському МВС.

Там вказують, що відео першим опублікував Telegram-акаунт neČT24, який належить російському пропагандистському ЗМІ Sputnik, включеному до санкційного списку Європейського Союзу.

«Таким чином, можна зробити висновок, що в контексті президентських виборів у Чехії в 2023 році була зафіксована дезінформаційна діяльність іноземної держави, спрямована на завдання шкоди одному з кандидатів», — йдеться у повідомленні.

Серед інших маніпуляцій МВС Чехії, спрямованих на дискредитацію легітимності виборів, відзначило твердження про нібито маніпулятивну реєстрацію кандидатів і твердження про те, що на вибори начебто впливали ззовні.

Схожі новини