Передплата 2024 ВЗ

Зеленський про Мінські угоди: простий спосіб закінчити війну — віддати рф території

  • 10.02.2023, 10:45
  • 714

Президент Володимир Зеленський вважає, що Мінські угоди від самого початку були ініційовані Заходом як поступка росії, які неможливо було виконати без втрати Україною територій

Про це заявив Володимир Зеленський в інтерв'ю SPIEGEL.

«Ми всі боїмося війни, це інстинкт. Я нікого тут не звинувачую. Люди дійсно шкодують нас, українців. Але найгірше було б, якби війна прийшла до них (інших країн — ред.). Громадяни та їхні лідери бачать потенційну загрозу стабільності своїх країн, зокрема їхній політичній владі. Тому вони хочуть зупинити війну. І найкращий спосіб зробити це — за рахунок інших. У жодному разі не за рахунок жертв у їхній власній країні. Я навіть не намагаюся бути об'єктивним, тому що я президент держави, яка перебуває у стані війни, тому я буду суб'єктивним. Зробіть свої власні висновки з того, що я говорю. Найпростіший спосіб закінчити війну — віддати росії території. Повернути їм той вплив на Україну і всередині України, який вони мали протягом багатьох років. Саме тому існували Мінські угоди… Я думаю, що Мінські угоди були такою поступкою», — сказав глава держави.

На запитання, чи намагався він сам виконувати Мінські угоди, Зеленський відповів, що він «вскочив у цей вагон, який уже котився у прірву».

Президент сказав, що в Мінських угодах усе було побудовано так, що «одна сторона не може щось виконати, а інша заморожує конфлікт».

«Я не побачив в угодах жодного бажання дати Україні незалежність! Я розумію їх так, що вони означають, що апетити росії мали бути трохи задоволені за рахунок України. У дипломатії відстрочка — це абсолютно нормально. Ніколи не знаєш, чи не помре людина, яка ухвалює рішення, і все раптом стане простіше», — зазначив він.

Зеленський сказав, що бачив у Мінських угодах сенс лише як в офіційному майданчику для переговорів, на якому можна було «вирішити хоч щось», і він почав використовувати його для обміну полоненими.

«Але що стосується Мінська загалом, я сказав Еммануелю Макрону та Ангелі Меркель: ми не можемо реалізувати його в такий спосіб», — зізнався український президент.

За його словами, і на зустрічі в нормандському форматі за участю Володимира путіна 2019 року він сказав усім учасникам: «Те, що є в угоді, не може бути реалізовано».

«путін наполягав на швидкому виведенні військ. Я пояснив йому, як це робиться нині, і підрахував, що за нинішніх темпів нам знадобиться ще 20 років. Я сказав йому: мій батько — професор математики, я добре знаю арифметику», — сказав Зеленський.

Президент нагадав, що, незважаючи на попередження про можливе вторгнення росії у 2022 році, майже ніхто з партнерів не дав Україні зброї.

Він сказав, що і після повномасштабного наступу рф «багато хто хотів закінчити війну дуже швидко», але «за кілька тижнів ця думка змінилася» завдяки енергії українців і звірствам російської армії.

Схожі новини