Передплата 2024 «Добрий господар»

Випало волосся та відшаровувалася шкіра: у Львові рятують двох сестер

  • 08.02.2023, 19:15
  • 2 338

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі лікують 13-річних сестер з Івано-Франківщини, у яких через передозування вітаміном, А випало волосся, а шкіра відшаровувалася пластами

Фото Західноукраїнського дитячого медичного центру
Фото Західноукраїнського дитячого медичного центру

За словами мами дівчат, через зайву вагу доньки вирішили розпочати дієту. Завдяки правильному харчуванню за кілька місяців сестрам вдалося схуднути.

Однак жінка помітила, що доньки стали неохоче спілкувалися. Поганий настрій дівчат мама пов’язала зі схудненням та браком вітамінів. Тож після консультації з лікарем придбала дівчатам вітамін, А з-за кордону, але неправильно підібрала дозу. Як виявилося, сестри ще й потай від дорослих ласували вітамінними «ведмедиками» як цукерками. Так вони довго приймали таку дозу вітамінів, яка у 300 разів перевищує гранично допустиму.

Спершу у дівчат почала лущитись шкіра — на обличчі, шиї та руках. Після цього з’явилися ознаки облисіння. Дітей почав турбувати сильний біль голови, а також рук та ніг. Тому мама з доньками звернулися у Західноукраїнський центр.

«Дівчатка були у поганому стані, з ознаками запальних змін в аналізах. Лікарі педіатричного відділення запідозрили токсичну дію невідомої речовини. Адже в обох дівчат була однакова клінічна картина, схожа на отруєння. Ми зробили аналізи на мікроелементи, що можуть викликати алопецію — ртуть, свинець, миш’як, талій. Але усі вони виявились негативними. Розуміння, що це може бути хронічний гіпервітаміноз вітаміну, А виникло після прискіпливого розбору анамнезу», — розповіла педіатр-гастроентеролог Центру Віта Волощук.

Після детального обстеження медики встановили, що, крім дерматологічних проблем, надмірний прийом вітамінів призвів до порушення роботи печінки. Також з’явилися ознаки остеопорозу та погіршився психоемоційний стан. Після відміни препарату у дівчат почало відростати волосся та покращилось самопочуття.

«Нам вдалося стабілізувати стан дівчаток. Однак специфічного антидоту не існує. Лікування цього стану — це відміна препарату та час для відновлення», — додала Віта Волощук.

Схожі новини