Передплата 2024 «Добра кухня»

Подбаймо про синичок взимку — через місяць віддячать

Чи не найбільш дружні до людини птахи — синички. Ці енергійні голосисті грудочки-колобочки у морозні, сніжні дні туляться до наших осель у надії знайти корм. І буде правильно, якщо ми на цей їхній запит активно відгукнемося

За моїм вікном для синичок є продовольча база. А за вашим? Фото автора
За моїм вікном для синичок є продовольча база. А за вашим? Фото автора

Своїм бадьорим веселим співом синички подякують вам за жменю сирого, не соленого соняшникового чи іншого на­сіння, a найбільше — за кусень такого ж не соленого сала, по­чепленого за вікном чи на гілці дерева. Така їжа додасть їм ка­лорій, дозволить легше пере­бути складний період року.

Подбати про птахів взим­ку — наш з вами обов’язок. Ми перед ними у великому бор­гу. Своєю «діяльністю» вони неабияк стають у пригоді лю­дині. Бо рятують вирощений нею урожай у полі, на городі, в саду.

Біологи підрахували: за день ця невеличка пташина може вполювати чотири сотні гусениць! А у період догляду за потомством її працьовитість зростає ще більше: за годи­ну годує свою малечу всякою комашнею до сорока разів. Скільки ж то яблунь, черешень, слив, груш, ягідних кущів буде вбережено від ненажерливої напасті!

Ці жовтобокі «саніта­ри» знищують тарганів, кло­пів, листоїдів, довгоносиків, капусниць, біланів, хрущів, му­рах, тлю, мух та інших небез­печних для садовини пара­зитів та тисячі їхніх личинок. Назбирає їх стільки, скіль­ки важить сама. І нема потре­би захищатися від шкідників хімпрепаратами — цю маруд­ну роботу виконають синички та інша пташня.

Саме через це про сини­чок варто подбати у цю склад­ну зимову пору. Будьте певні: з настанням тепла віддячать сповна.

Схожі новини