Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Виверження вулкану знищило унікальні форми життя, — науковці

  • 01.02.2023, 20:15
  • 784

Виверження вулкану Тонга могло знищити унікальні форми життя, про які раніше ніхто не знав

Фото Live Science
Фото Live Science

У 2015 році через вулканічну активність Тонги на поверхню з-під води Тихого океану вийшов острів Хунга Тонга-Хунга Хаапай, який зацікавив учених. Науковці досліджували, як розвивається життя на нових масивах суші, розміром усього 1,9 кв км.

Тривало це лише сім років, і15 січня 2022 року відбулося руйнівне виверження Тонги. За той час учені знайшли дивну групу мікробів, що утворилася у глибинах Землі.

«Ми побачили не те, що очікували. Ми думали, що побачимо організми, які трапляються під час відступу льодовика, або ціанобактерії, характерні для ранніх колонізаторів. Але замість цього знайшли унікальну групу бактерій, які метаболізують сірку й атмосферні гази», — розповів Нік Драгон, автор дослідження і докторант кафедри екології та еволюційної біології Університету Колорадо.

Щоб з’ясувати, як саме мікроби заселили новий острів, учені проаналізували 32 зразки ґрунту з його різних поверхонь — від межі моря до вершини кратера. За допомогою секвенування дослідники отримали 100 бактерів, 40% з яких не змогли віднести до жодної відомої родини.

Виверження Тонги стало завершенням усіх досліджень острова, але навіть за сім років учені здобули чимало цікавої інформації для подальших досліджень.

Схожі новини