Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нові правила перетину кордону через систему «Шлях»: волонтерів просять ретельно перевіряти списки

У січні 2023 року прикордонники зафіксували 136 випадків перетину кордону за підробленими документами

З 27 січня в Україні дають нові правила щодо перетину кордону чоловіків призовного віку. Новації насамперед полегшують процедуру для волонтерів, які подають документи в обласні військові адміністрації для виїзду за кордон. Львівська ОВА не має повноважень і не може відстежити інформацію щодо таких категорій осіб, як народні депутати, депутати місцевих рад, керівники органів державних установ та їхні заступники, керівники структурних підрозділів державних установ, керівники структурних підрозділів органів місцевого самоврядування…

Про це повідомила на брифінгу керівниця апарату Львівської ОВА Ірина Шурпяк.

«Оскільки не можемо прослідкувати кожного громадянина (яка посада і які повноваження), тому просимо волонтерів, які звертаються до нас з переліком осіб щодо перетину державного кордону, вказувати необхідну інформацію у списку: щоб там не було заборонених категорій, — наголосила чиновниця. — На сайті ЛОВА є зразок листа про категорії громадян. Просимо перевіряти списки. Бо це репутація організації. Це також річ, яка може спричинити відміну прийняття рішення про включення усіх осіб (в систему „Шлях“. — Авт.)».

Заступник начальника штабу, начальник відділу організації прикордонного контролю сьомого прикордонного Карпатського загону, підполковник Іван Баран додав: «Усі посадові особи мають право виїжджати тільки з метою службового відрядження. Всі решту вимог — в силі».

За словами Ірини Шурпяк, раніше нардепи, користуючись своїми зв’язками за кордоном, виїжджали за гуманітаркою. Тепер ситуація змінилася. Дозволено лише у відрядження. Потрібно показати на кордоні відповідні документи.

У січні 2023 року прикордонники зафіксували 136 випадків перетину кордону за підробленими документами. 27 осіб хотіли перетнути кордон з недійсними документами, 15 осіб хотіли перетнути кордон, маючи документ про подвійне громадянство.

Схожі новини