Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Стрийському парку реставрують історичну ротонду

У березні тут запрацює кафе «П‘яна вишня», де можна буде випити кави з наливкою

Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної

У Стрийському парку реставрують історичну ротонду. Об'єкт обтягнутий чорною плівкою, поруч — табличка з паспортом об'єкта. У жовтні 2022 року Управління комунальної власності Львівської міської ради виставило на аукціон з оренди (у системі ProZorro) нежитлову будівлю на вул. Уласа Самчука площею 44,5 метра квадратних. Плани мерії - здати будівлю ротонди в оренду на п’ять років для облаштування тут кафе або магазину.
Ротонда чимало років була у жахливому стані, потребувала капітального ремонту.

В управління комунальної власності Львівської міськради наголосили, що ротонда не є пам’яткою культурної спадщини. Під час онлайн-торгів оренда ротонди зросла у сімнадцять разів від стартової та становить 165 тисяч 101 гривень на місяць.

Орендарем ротонди є компанія Холдинг емоцій «!Фест». Піар-директор компанії Тарас Маселко розповів «ВЗ», що вже у березні цього року в ротонді запрацює кафе «П‘яна вишня». Не наливками єдиними тут пригощатимуть. Пан Тарас каже, що концепція нового кафе має значно ширші горизонти і чіплятиме за красу, естетику. Окрім традиційних наливок, гості закладу зможуть скуштувати морозива, випити кави, насолодитися краєвидами парку.

Ротонду в парку будували, як торгові площі для міжнародної ярмарки, яка відбувалась в 1920—1930-х роках. Заступник міського голови Львова Любомир Зубач повідомив, що при реставрації вкрай важливо зберегти автентичний вигляд, як це було сто років тому.

«Саме тому в умовах кожного аукціону за наполяганням Стрийського парку було передбачено: капітальний ремонт приміщень буде відбуватися винятково за тим проєктом, який замовила і затвердила адміністрація парку за погодженням управління охорони історичного середовища, — каже чиновник. — Жодного розширення, збільшення висоти чи пластикових вікон».

Тарас Маселко запевнив «ВЗ», що під час реставрації ротонда буде максимально збережена до автентики.

Схожі новини