Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Велетень вже везе гаубиці на фронт»

  • 20.01.2023, 17:55
  • 852

Петро Порошенко побував в артилерійській бригаді, яка зараз виконує бойові завдання на Донеччині

Саме ця бригада отримала один з тягачів «Oshkosh», які Порошенко купив з волонтерами ГО «Справа громад».

Військові кажуть: раніше гаубиці перевозили з допомогою вітчизняних вантажівок, але їхня швидкість і вантажопідйомність удвічі менша, ніж в американських велетнів. Тепер артилерійські установки можна значно швидше доставляти в необхідну точку фронту.

«Вага самохідної артилерійської установки Panzerhaubitze PzH2000 62 тони. Везти такого монстра по полю раніше було неможливим, тільки по асфальту. Але з нашим Oshkosh M1070 ситуація кардинально змінюється. Цьому велетню під силу все — від німецьких Panzerhaubitze PzH2000 до польських Krab», — пояснює Порошенко.

Петро Порошенко зазначає: за підсумками сьогоднішнього засідання у форматі Рамштайн очікує, що союзники нададуть Україні не лише бронетехніку, а й два десятки подібних тягачів.

«Ми очікуємо, що за підсумками Рамштайну, який відбувається сьогодні, буде прийнято рішення Сполученими Штатами Америки доставити 20−22 „Oshkosh“. Але ми привезли їх першими, з ліцензіями. Вже відремонтовані, там змінені ремені, гумовотехнічні вироби, акумулятори, зроблене технічне обслуговування», — нагадав п’ятий президент.

«Вони здатні перевозити велику кількість артилерії, яку зараз теж в результаті Рамштайну буде поставлено. Це буде більше 1000 бойових броньованих машин. Ми очікуємо певну кількість танків. Я дуже сподіваюся, що вона не буде символічною. Ми очікуємо артилерію. Ми очікуємо системи залпового вогню разом з боєприпасами. Для наших артилеристів ми очікуємо високоточні боєприпаси», — пояснює Порошенко.

«Ми вже домовилися, що спільно зробимо, щоб арта 43-ї бригади мала свої „очі“. І організовуємо збір коштів на Poseidon для 43-ї бригади. Бійці бригади будуть відправлені на навчання і зможуть уже більш точно, більш якісно, з кращою оптикою, з кращим „теплом“ не просто отримувати координати, а Poseidon буде висіти над ціллю до тих пір, поки ціль не буде вражена. І буде мати гарантоване підтвердження знищення цілі нашими найкращими в світі артилеристами», — пояснює Порошенко.

«Ми маємо неймовірно позитивні результати застосування БПЛА Poseidon. Ми ними вже забезпечили окремі розвідбати оперативного командування», — нагадав Порошенко.

Артилеристи додають: «Poseidon максимально потрібний. Тому що це очі, і кожен снаряд йде в ціль. Він забезпечить максимальну точність ураження противника. Навіщо витрачати більше снарядів, коли можна за допомогою цього комплексу: снаряд — ціль, снаряд — ціль».

«Випробування хороші, пристрілки хороші, і головне, що Poseidon засікає ціль і висить над ціллю 10−15 хвилин, а це для артилеристів найголовніше, пристрілка цілі за 10 хвилин. Засічка і зупинка самого рисунка. Ти засікаєш, ведеш коректури, знищуєш ціль і відходиш», — пояснюють бійці.
Військові також кажуть: дуже вдячні за колеса, які просто «горять» на воєнних дорогах. «Великий обсяг робіт проводить мій підрозділ — це автомобільна рота, яка була задіяна для переміщення озброєння та військової техніки. Починаючи від танків, закінчуючи БТРами, БМП. Вони за 4−5 місяців напрацювали від 40 до 110 тисяч кілометрів. За цей час зносилася гума. І нам була потрібна дуже терміново ця гума. Ми „перевзулися“ в стислий термін і вже виконуємо свої завдання. Це було дуже швидко, і за це ми дуже дякуємо», — пояснює артилерист.

«Це дає можливість вже найближчими днями перебазувати озброєння в зону Бахмута для того, щоб посилити обороноздатність українських Збройних Сил і посилити 43-тю бригаду, яка зараз веде дуже успішні бої, знищуючи русню», — говорить Порошенко.

«Ми будемо відпрацьовувати на всі 100%, і ви це будете бачити. Ми будемо переміщувати техніку в район виконання завдань. Дуже дякую», — наголошує військовий.


Джерело: ЄС

Схожі новини