Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мистецький проєкт «Бачити і чути Україну»: оркестр Львівської філармонії дасть 40 концертів у США

  • 18.01.2023, 10:28
  • 779

Понад 8700 кілометрів зі Львова і Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика у складі 70-ти артистів на узбережжі Атлантичного океану — у Vero Beach, Florida. Саме звідси розпочався масштабний гастрольний тур Сполученими Штатами Америки під батутою головного дириґента Теодора Кухара. Попереду близько сорока концертів та 20 штатів США

«Ми радіємо, що маємо цю можливість — представляти український колектив американській публіці, розповідати та нагадувати про Україну. Здобувати новий досвід, знайомитися з новою публікою та підкорювати нові вершини. Це захопливо та надзвичайно відповідально водночас» — говорить Михайло Сосновський, директор Академічного симфонічного оркестру.

Перші концерти — 13−14 січня у концертних залах штату Флорида. Звучать твори Й. Брамса, А. Дворжака, Я. Сібеліуса, Л. ван Бетховена, Є. Станковича, А. Кос-Анатольського тощо. Тут солістами вечорів є Станіслав Христенко, фортепіано, Михайло Сосновський, флейта, Владислава Лученко, скрипка.

Гастрольний тур Академічного симфонічного оркестру проходить з 13 січня до 3 березня. Заплановано близько сорока концертів. Серед штатів, де ще звучатиме український оркестр — Нью-Джерсі, Ньо-Йорк, Північна/Південна Кароліна, у містах — Маямі, Чикаго, Клівленд, Рочестер та інших. Особливою радістю і честю буде мождивість презентувати себе в університетах Лонг-Айленду, Іллінойсу, Джеймса Медісона та Університеті Штату Джорджія.

15 лютого запланований концерт у всесвітньовідомому Carnegie Hall, що у Нью-Йорку.
Гастролі відбуваються у межах мистецького проєкту «Бачити і чути Україну/ «See & hear Ukraine» — у співпраці з Благодійним фондом Козицького «Ми і світ/ WE&WORLD». Та

«Створений проєкт „Бачити і чути Україну“ спільно із благодійним проєктом Ми і Світ — очікувано виконує свою важливу роль — говорить про Україну мовою музики та українського візуального мистецтва, показує нашу силу та відображає усе, що зараз переживає Україна. Світовій публіці про усе це надважливо нагадувати і давати зрозуміти. Створений симбіоз, переконаний, продовжуватиме свою роль впродовж цих двох місяців чи то у Флориді, чи у інших запланованих залах, зокрема нью-йоркському Карнегі-Холі та Українському інституті», — зауважує Володимир Сивохіп, генеральний директор Львівської національної філармонії

Мистецький проєкт «Бачити і чути Україну» з перших моментів відлунює свою місію, адже ще на першій репетиції, яка була відкритою для відвідувачів, у залі з перших хвилин один з молодших слухачів вигукує «Слава Україні». А виставки робіт сучасного візуального мистецтва українських митців зі Львова та інших областей України з назвою «Незламні» додають захвату, неабиякого зацікавлення у глядачів та відображають все українське — від природних явищ до більш духовного осмислення.


За словами Христини Береговської «Ці виставки мають розповісти про Україну як незламну країну, що наші почуття і прагнення перемоги є набагато сильнішим за другу армію світу, невмотивованого ворога. Тому для світу — нас дуже важливо показати живими і нездоланними. Як це і передають роботи Лілі Студницької, творів якої у експозиції є велика кількість, вона показує незламність нашої української природи і природних стихій. Відображають страшну до болю війну — роботи Михайла Скобала, він є з родини шістдесятників. І вони якраз демонструють українські горизонти, краєвиди і середовища в яких люди всупереч всім негативним обставинам намагаються радіти життю і продовжувати жити».