Передплата 2024 ВЗ

10 років сподівався, що зникне само: у Львові прооперували чоловіка із пухлиною

  • 17.01.2023, 18:45
  • 6 742

Львівські медики прооперували 55-річного чоловіка, що мав 5-сантиметрову пухлину мозку та майже осліп

Фото - Перше медичне об'єднання Львова
Фото - Перше медичне об'єднання Львова

Як розповідають медики, 55-річний Андрій Марек майже десять років жив із пухлиною мозку та сподівався, що вона зникне сама собою. До лікарів прийшов лише, коли майже осліп. 5-см пухлину мозку нейрохірурги Лікарні Святого Пантелеймона видалили пацієнту через ніс, і тепер він знову бачить.

«Дев'ять років тому йому поставили діагноз: аденома гіпофізу — доброякісна пухлина основної залози внутрішньої секреції, що виробляє гормони, які регулюють діяльність інших залоз організму. Тоді чоловік відмовився від оперативного втручання та вирішив лікуватися медикаментозно. Тому приймав гормонотерапію та вірив, що одного дня утвір перестане рости або ж зникне та не вплине на його життя», — зазначають у дописі.

Декілька місяців тому стан чоловіка різко погіршився, за місяць він практично повністю втратив зір, його пам’ять суттєво погіршилась, було постійне відчуття нудоти. Ставало лише гірше, тому він звернувся до спеціалістів. Нейрохірурги виявили велику пухлину розміром 5 см, що перетискала нерви, у тому числі зорового перехрестя. Тому лікарі вирішили провести ендоскопічне транссфеноїдальне видалення пухлини — через ніс за допомогою ендоскопа.

«Складність операції полягала в анатомічних особливостях розташування залози. З обох боків від пухлини розміщені внутрішні сонні артерії, а зверху до неї щільно прилягають зорові нерви. Та обраний метод хірургічного лікування дає високий візуальний контроль і є менш травматичним для пацієнта в порівнянні з відкритою операцією», — розповідають лікарі

Операція тривала всього годину, а вже за декілька годин чоловік відчув суттєве поліпшення самопочуття, зір повернувся. Додому він поїхав на третій день після втручання.

Схожі новини