Передплата 2024 «Добра кухня»

Настоятель храму мп давав вказівки окупантам, кого зі священників ПЦУ вбити

  • 17.01.2023, 14:19
  • 1 078

Настоятель храму московського патріархату в Лисичанську на Донеччині Андрій Павленко, коли рф напала на Україну, перейшов на співпрацю з ворогом. Він активно працював над убивством окупантами українських солдатів й активістів у районі Сєвєродонецька, зокрема священника «конкуруючої» ПЦУ в його місті

Андрій Павленко
Андрій Павленко

Про цей випадок пише OBOZREVATEL з посиланням на статтю The New York Times.

«На півночі їх близько 500, з мінометним взводом, п’ятьма бронетранспортерами й трьома танками», — писав про українські позиції Павленко російському офіцеру в березні 2022-го, коли війська рф обстрілювали Сєвєродонецьк і райони навколо нього артилерією.

«Його треба вбити», — вказав він на священника Православної церкви України, якого вважав своїм суперником.

Все це випливає із доказів, поданих щодо Андрія Павленка в українському суді. Документи показують, що він надіслав російським окупантам списки людей, яких «потрібно заарештувати після того, як Сєвєродонецьк буде захоплено».

У грудні 2022-го священника було засуджено як шпигуна до 12 років позбавлення волі. А потім у межах обміну полоненими його відправили до рф, обмінявши на громадянина США Мурекезі Суеді.

«Його навряд чи можна було назвати поодиноким випадком. За останній час в Україні заарештували або публічно визнали підозрюваними понад 30 священнослужителів і черниць російської православної церкви», — йдеться в матеріалі NYT.

Журналісти зазначають, що для українських спецслужб проросійська церква є унікальною підривною загрозою — це інститут, який користується великою довірою, є не тільки інкубатором проросійських настроїв, але й пройнятий священниками, ченцями, які допомагали росії у війні.

Схожі новини