Передплата 2024 ВЗ

Європейська федерація журналістів стурбована наслідками ухвалення в Україні закону «Про медіа»

  • 14.01.2023, 08:54
  • 676

Міжнародна та Європейська федерації журналістів виступили із закликом до українського уряду включити представників Національної спілки журналістів України до всіх груп і заходів, пов’язаних із імплементацією нещодавно ухваленого закону «Про медіа»

Фото НСЖУ
Фото НСЖУ

Рішення про початок відповідної кампанії було ухвалено 13 січня під час засідання виконкому ЄФЖ в Брюсселі, в якому в онлайн-форматі узяв участь голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Європейська федерація журналістів — це найбільша журналістська організація Європи, яка об'єднує національні журналістські спілки, професійні спілки та об'єднання журналістів європейських країн.

Виступаючи на засіданні виконкому ЄФЖ, Сергій Томіленко подякував Міжнародній та Європейській федераціям журналістів за потужну підтримку, яку українська журналістська спільнота з перших днів масованої російської агресії відчуває від європейських партнерів — журналістських федерацій, національних спілок, міжнародних організацій.

— Саме ця підтримка, цей вияв солідарності дозволили НСЖУ розгорнути дієву мережу Центрів журналістської солідарності, які наразі працюють у шести українських регіонах. Ці центри асистують запити від сотень і тисяч українських і міжнародних журналістів і редакцій, — наголосив Сергій Томіленко. — Допомога європейських колег є надзвичайно важливою в умовах великої війни, яку росія розв’язала проти України.

Учасників засідання виконкому ЄФЖ зацікавив досвід підтримки локальних медіа, газет на деокупованих територіях України, яку ініціювала НСЖУ. Вони передали своє захоплення і щире вітання колегам, які відновлюють професійну діяльність, і НСЖУ, яка знаходить партнерів з благодійної діяльності й фінансує видання першого номера газет, які відроджуються на деокупованих територіях. Наразі за підтримки НСЖУ відновлено діяльність уже 15 видань, ще декілька планується відновити найближчим часом. Міжнародні колеги намагаються відшукати ресурси, необхідні для того, щоб підтримка журналістів та медіа в Україні тривала і мала системний характер.

Водночас ЄФЖ висловила стурбованість наслідками ухвалення в Україні закону «Про медіа», який різко змінює медійне законодавство, суттєво збільшуючи повноваження національного регулятора медіа — Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Європейські колеги демонструють повну підтримку позиції НСЖУ, яка виступає в інтересах тисяч українських журналістів та ЗМІ, звертаючи увагу на певні ризики, пов’язані з запровадженням закону і з тим, що національний медіарегулятор в Україні не є політично незалежним.

Виконком ЄФЖ схвалив пропозицію щодо початку кампанії МФЖ та ЄФЖ задля того, щоб спонукати уряд України долучати НСЖУ та її представників до всіх заходів, пов’язаних із виконанням закону.

Про повну солідарність із НСЖУ і українськими журналістами заявили президентки ЄФЖ Майя Север і МФЖ Домінік Прадальє, члени виконкому від Данської спілки журналістів Аллан Бойє Тулструп, від Італійської федерації журналістів Анна Дель Фрео. Про солідарність із українськими журналістами та необхідність міжнародного захисту прав журналістів і свободи слова від надмірного втручання політиків у різних країнах заявив колишній багаторічний президент МФЖ Джим Бумела.

Керівництво ЄФЖ та лідери об'єднань журналістів провідних країн Європи наостанок висловили НСЖУ повну підтримку і запевнили в солідарності з українською журналістською спільнотою.

Схожі новини