Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уряд хоче скасувати податкові пільги: деталі

  • 11.01.2023, 17:30
  • 1 361

Міністерство фінансів опублікувало проєкт закону про скасування податкових пільг, які Верховна Рада України запровадила у березні 2022 року після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Відтак, законопроєкт скасовує дію кількох податкових пільг з 1 липня 2023 року.

Зокрема, податкові пільги діятимуть «до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 липня 2023 року».

Скасування частини пільг — це одне із зобов’язань України перед МВФ, яке є у меморандумі щодо погодженої з урядом України Моніторингової програми із радою директорів Фонду.

Раніше ЗМІ повідомляли, що уряд зобов’язався перед МВФ скасувати до липня 2023 року кілька податкових пільг, зокрема — право для великого бізнесу використовувати спрощену систему оподаткування, а саме: скасувати ставку єдиного податку в розмірі 2% і відновити довоєнний режим оподаткування для цих платників податків. Відповідно ФОП також втратять право сплачувати 2% замість 5%.

Проєкт закону мають подати у ВР до кінця січня 2023 року, а норма набути чинності з 1 липня 2023 року.

Скасування можливості для юридичних осіб та фізичних осіб підприємців на третій групі єдиного податку сплачувати 2% з прибутку (ФОП ІІІ група сплачують або 3% прибутку у випадку сплати ПДВ, 5% доходу) — один з пунктів законопроєкту Мінфіну.

15 березня 2022 року Верховна рада ухвалила закон, яким дозволила великому бізнесу і ФОП ІІІ група сплачувати лише 2% від обороту на час воєнного стану.

Єдиним обмеженням, що залишалося для такого переходу, був ліміт обороту не більше 10 мільярдів гривень, однак згодом парламент прибрав і його. Спрощений режим не поширювався на виробництво та збут підакцизних товарів та гральний бізнес, але обмеження для грального бізнесу також прибрали.

Наразі юрособи та ФОП можуть самостійно відмовитися від оподаткування у 2% і повернутися на попередні умови оподаткування. У листопаді 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачив добровільну відмову бізнесу від спрощеної системи оподаткування зі сплатою податку у 2% від обороту.

Окрім цього, Мінфін також пропонує Верховній раді скасувати з липня можливість для фізичних осіб підприємців І-ІІ групи не сплачувати єдиний податок.

На період дії воєнного стану ФОП І-ІІ груп сплачують єдиний податок на добровільній основі.

Як повідомляли ЗМІ, для платників єдиного податку першої групи ставки встановлюють у відсотках до прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня звітного року — 2684 грн з січня 2023 року.

Для другої групи ставки єдиного податку встановлюють у відсотках до розміру мінімальної зарплати на 1 січня звітного року (6700 грн).

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюють сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад для фізичних осіб — підприємців.

Однак вони не можуть бути більшими 10% прожиткового мінімуму для першої групи ФОП та 20% мінімальної заробітної плати для другої групи ФОП.

Так, максимальний місячний розмір єдиного податку для ФОП першої групи становить 268,4 грн, а для ФОП другої групи — 1340 грн.

Із липня не діятиме мораторій на документальні перевірки.

Після запровадженням воєнного стану Верховна рада ввела мораторій на більшість перевірок. Тим часом документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану відбуваються за наявності безпечних умов.

За відсутності умов безпечного проведення перевірок, документальні перевірки, які були розпочаті, але не можуть бути завершені, можуть бути призупинені за рішенням керівника контролюючого органу до усунення перешкод для їх проведення.

Документальні перевірки, що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, поновлюються.

З липня 2023 року також повертаються штрафні санкції за невикористання касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій).

Незастосування до підприємців санкції за порушення закону про РРО на період дії воєнного стану ухвалила Рада 15 березня 2022 року. (Окрім порушень при продажу підакцизної продукції).

Штраф за невикористання РРО\ПРРО накладають на кожну транзакцію, яку здійснили без фіскалізації.

За перше виявлене порушення штраф — 100% від суми проданих товарів та послуг без фіскального апарату (РРО), за друге — 150% від суми проданих і товарів або послуг.

У яких випадках застосовуються штрафи?

  • у разі непроведення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО з фіскальним режимом роботи;
  • коли операції здійснені з використанням РРО на неповну суму вартості товарів;
  • неналежно оформлено чек в паперовій або електронній формі.

Окрім того, після ухвалення законопроєкту Мінфіну без змін, повертають штрафні санкції за порушення податкового законодавства.

Схожі новини