Передплата 2024 «Добрий господар»

Як Іран і рф обходять санкції, аби створювати ударні дрони

  • 04.01.2023, 21:30
  • 918

Усередині іранського БпЛА, збитого в Україні, знайшли деталі, виготовлені понад десятком американських і західних компаній

Зараз офіційні особи США розглядають можливість посилення санкцій та заохочують компанії краще контролювати власні ланцюги поставок. Також вони намагаються виявити сторонніх дистриб’юторів, які перепродають товари зловмисникам, пише CNN.

Але не все так просто. Виробникам дуже важко контролювати, куди потрапляють їх деталі, тож Іран все ще знаходить багато комерційно доступних технологій.

Також проблемою є те, що російським та іранським офіційним особам набагато легше створити підставні компанії для закупівлі обладнання, ніж західним урядам розкрити ці компанії - на це іноді можуть піти роки.

Індустрія мікроелектроніки значною мірою покладається на сторонніх дистриб’юторів і торгових посередників, яких важко відстежити. А мікрочіпи та інші пристрої, які потрапляють у дрони, недорогі та легкодоступні.

Самі ж компанії, чиї запчастини знайшли у безпілотниках, підкреслили, що вони засуджують будь-яке несанкціоноване використання їхньої продукції. Вони не продають продукцію в рф, білорусь чи Іран та співпрацюють з правоохоронними організаціями, коли це необхідно та доречно.

Схожі новини