Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівська міськрада встановить у котельні генератори

Під час відключення світла батареї у мешканців будуть теплі

«На Миколая» Львів отримав два потужні генератори від німецького міста Фрайбурга. Фото з соцмереж
«На Миколая» Львів отримав два потужні генератори від німецького міста Фрайбурга. Фото з соцмереж

Коли світло планово відключають, частина львів'ян потерпає не тільки від темряви. Більшість міських котелень також відключають від електрики, автоматика зупиняється, і батареї центрального опалення швидко вистигають.

Мешканці будинків, які об­слуговує управляюча компанія «Дністер» (вул. Білоцерківська, 2-а і 1-а, Дністерська, 17, Дніс­терська, 16-а, Дунайська, 7 та інші), зібрали підписи і зверну­лися до керівника УК «Дністер» Петра Старика з проханням — написати звернення до місько­го голови Львова Андрія Садо­вого, щоб виділити генератор на котельню, яка обслуговує ці будинки. Коли немає електри­ки, котельня могла б працювати від генератора, і батареї в лю­дей були би теплі. Звернення написали, скерували до місько­го голови.

У ЛМР журналістці «ВЗ» пові­домили, що цей лист ще не на­дійшов до мера. Однак дирек­тор департаменту житлового господарства та інфраструк­тури ЛМР Олександр Оди­нець повідомив позитивну но­вину: мерія планує забезпечити генераторами усі львівські ко­тельні. «У нас у планах — забез­печити резервним живленням, тобто генераторами, більшість наших великих котелень, в тому числі й котельню, про яку йдеть­ся, — сказав Олександр Оди­нець. — Зараз здійснюються за­купівельні процедури. Думаю, до кінця січня ми мали би при­дбати ці генератори. Коли ге­нератори будуть встановлені, котельні будуть заживлені елек­трикою. Генератори закупили за кошти „Львівтеплоенерго“, але кошти нададуть з міського бю­джету. Загалом у Львові всього 175 котелень, з них приблизно половина — великі».

— Є інформація, що західні партнери дарують міськраді генератори. Скільки вже по­дарували і куди їх передали?

— Вони йдуть переваж­но на об'єкти критичної інф­раструктури. Це об'єкти охо­рони здоров’я (лікарні наших трьох територіальних медич­них об'єднань, стаціонари, по­логові будинки). Частково ге­нератори йдуть на котельні цих об'єктів. Але основний на­прям ми закрили — із забезпе­чення резервним живленням об'єктів водопостачання. Адже коли живлення тривалий час немає, ми включаємо дизель-генерацію на насосних станці­ях, на водозаборах, і тоді може­мо подати холодну воду. Точну кількість подарованих генера­торів не можу назвати, бо не тільки департамент житлово­го господарства їх приймає. Ге­нератори отримують і медици­на, і об'єкти ЖКГ. Але, думаю, їх надійшло не так багато — кіль­ка десятків. Це потужні генера­тори, на 200−300−500 кіловат, один такий коштує мільйони гривень.

Схожі новини