Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Заява Меркель про «Мінські домовленості» спричинила істерику на росії

  • 02.01.2023, 11:15
  • 942

Канцлерка Німеччини у 2005−2021 роках Ангела Меркель знову повторила нещодавно озвучене нею твердження, що Мінські домовленості дали Україні час підготуватися до нового вторгнення рф

«Україна використала цей період для того, щоб стати сильнішими, що ми бачимо сьогодні. Країна 2014−15 року — це не та країна, яка є сьогодні. І я сумніваюся, що НАТО тоді могло б зробити багато, щоб допомогти Україні, як це відбувається сьогодні», — заявила вона в інтерв'ю італійській газеті Corriere della Serra.

Цю заяву Меркель також підтвердив ще один учасник переговорів у Нормандському форматі, президент Франції у 2012−2017 роках Франсуа Олланд.

«Так, Ангела Меркель у цьому має рацію. Мінські угоди на деякий час зупинили наступ росіян», — зазначив Олланд.

«З 2014 року Україна зміцнила свою військову позицію. Дійсно, українська армія була зовсім іншою, ніж 2014 року. Вона була краще навчена та оснащена. Це заслуга Мінських домовленостей у тому, що українська армія отримала таку можливість. Таким чином час, який путін вважав для себе надбанням, насправді виявився можливістю для українців», — наголосив Олланд.

У росії після заяв Меркель і Олланда сталася чергова істерика. Пропагандисти з пулу так званих «воєнкорів» та політики з держдуми заявили, що Захід обдурив росію і дав можливість Україні наростити свої військові спроможності.

путін та лукашенко раніше також емоційно відреагували на заяви Меркель. очільник кремля заявив, що ця заява стала для нього «абсолютно несподіваною» та «тою, що розчаровує».

«Я завжди виходив з того, що керівництво Федеративної республіки поводиться з нами щиро», — заявив він.

путін додав, що все це говорить про те, що ідея вторгнення в Україну була правильною, й можливо, слід було робити це ще раніше.

«Я розраховував, що інші учасники цього процесу (мінських перемовин) були щирими з нами. Виявляється, вони теж нас обманювали. Сенс був лише в тому, щоб накачати Україну зброєю і підготувати до бойових дій. Судячи з усього, ми пізно зорієнтувалися, чесно кажучи. Може, і раніше все це треба було починати», — заявив путін.

олександр лукашенко заяву Меркель назвав «огидною».

"Дрібно, гидко, вона хоче бути у тренді", — прокоментував він інтерв'ю.

Схожі новини