Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Без Ірода та Чорта

У ці дні у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі"стартував різдвяно-новорічний цикл святкувань

Фото Львівської обласної ради
Фото Львівської обласної ради

Дух очікуваної всім людством Події, яке світ, затамувавши подих, відзначає щороку, відчувається у всьому. Він у повітрі «висить». У «Нагуєвичах» відвідувачі відразу ж зупиняються біля виставленої для огляду Різдвяної шопки.

Вона — особлива. Не тільки тим, що йдеться про автентичну річ, якій невдовзі сто років виповниться. Річ у тому, що фігурки всіх присутніх на вертепній сцені 19 персонажів, які, прийнявши Христа як Спасителя людського роду, прийшли йому вклонитись, мають неабияку музейну цінність: виготовлені у 1920−1930 рр. минулого століття. Знахідку, як стверджує керівник історико-культурного центру «Нагуєвичі» Богдан Лазорак, виявили під час минулорічної експедиції у дзвіниці церкви села Солець на Дрогобиччині. Як було встановлено, її виготовили учні недільної школи у той час, коли тут вчителювала Уляна Кравченко.

Не дивно, що шопку, каркас якої виготовили працівники музею Івана Франка, відразу ж виставили на огляд. Найбільш допитливі відвідувачі, звернувши увагу на не зовсім звичний «експонат», ще торік отримали необхідні пояснення, довідались у чому, власне, полягає особливість виставленої в музеї яскині. Але ж не всі з нас проявляють належну зацікавленість, внутрішньо готові зробити те маленьке зусилля, яке завжди привідкриває завісу над тим, що не всі бачать та помічають. Усунути цю «прогалину» мають можливість відвідувачі зі стажем, ті, хто щороку на Різдво навідується до «Нагуєвич». Якщо вони залишаться вірними собі та знову поїдуть до Нагуєвич, то, звісно ж, побачать унікальну музейну яскиню-шопку.

Тут на них чекає приємний сюрприз — до згадуваних вже фігурок 19-ти персонажів, які ще торік фігурували на вертепній сцені, додались нові: Івана Франка, Степана Бандери, кількох гуцулів та… Президента США Джозефа Байдена. Як це пояснити? Який може бути зв’язок між біблійними персонажами та постатями людей, які народились через дві тисячі років після приходу на землю Месії, таких, як, наприклад, Джозеф Байден та Степан Бандера?

Цим у Галичині, як стверджує Богдан Лазорак, нікого не здивуєш. Різдвяна шопка давно вже стала обов’язковим атрибутом усіх святкових декорацій, які використовуються для відтворення головної події в історії людства — народження у Вифлеємі Ісуса Христа. Унікальність українських шопок полягає ще й в тому, що в кожному регіоні до біблійної фабули додають щось своє, доповнюють її небіблійними персонажами, як це, наприклад, зробили у Нагуєвичах. Релігійну фабулу за традиціями вертепної драми доповнили світським змістом. У такий спосіб, з одного боку, висміюються людські недоліки та пороки. З іншого ж, навпаки, підноситься надихаюча всіх звитяжність та людська велич. Фігурка Джозефа Байдена у шопці в Нагуєвичах — вияв безмежної вдячності та поваги народу України до сьогоднішнього Президента США та американського народу. У найважчі дні випробувань Америка нас не залишила. Завдяки ії солідарності та підтримці Україна має змогу перемагати рашистське зло.

Схожі новини