Передплата 2024 «Добрий господар»

«Прийшов час ініціювати зміни в закон „Про дипломатичну службу“»

  • 26.12.2022, 14:26
  • 777

Геращенко вважає, що має бути контроль за кадровими призначеннями у посольствах

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко повідомила у Facebook, що депутати готують зміни до закону про дипломатичну службу, пов’язані із необхідністю парламентського контролю за кадровими призначеннями у посольствах і консульствах України.

«Скандал з новопризначеною пані послом в Болгарію показує нульову роль ВР і профільного комітету в кадрових дипломатичних призначеннях. У США, наприклад, майбутній посол обов‘язково проходить співбесіду з комітетом закордонних справ, цей комітет є одним із найвпливовіших в Конгресі і може заблокувати призначення. У ВР нинішнього скликання роль комітету закордонних справ звелася до голосування за відрядження слуг, бо опозиції і це часто блокують», — зауважує співголова фракції.

«Чи не вперше в історії української дипломатії представників профільних комітетів закордонних справ і євроінтеграції навіть не запросили на щорічну зустріч послів. Хоч там була панель, присвячена міжпарламентській дипломатії. Але обговорювали її традиційно без депутатів, тільки з керівництвом ВР, яке перебрало на себе функції комітету закордонних справ», — констатує Геращенко.

«Думаю, прийшов час ініціювати зміни в закон „Про дипломатичну службу“. В парламентсько-президентській республіці має бути відновлено контроль за нашими дипломатичними призначеннями. Від цього тільки виграє євроінтеграція і наш імідж за кордоном. „Європейська Солідарність“ вже готує такі зміни, і днями ми їх зареєструємо», — повідомила Ірина Геращенко.

Схожі новини