Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

П’ятий «символ» В’ячеслава Чорновола у Дрогобичі

Сьогодні у місті Котермака, у переддень 85-ліття від дня народження В’ячеслава Чорновола (лідер НРУ народився 24 грудня 1937 року) відбулося урочисте відкриття його меморіальної таблички

Мер Дрогобича Тарас Кучма "звільняє" меморіальну таблицю від інавгураційного покривала
Мер Дрогобича Тарас Кучма "звільняє" меморіальну таблицю від інавгураційного покривала

Місцем увічнення пам’яті харизматичного лідера НРУ став ліцей № 3 імені В. Чорновола, на фасаді якого прикріпили таблицю, виготовлену коштом обраний до теперішньої каденції Дрогобицької міськради рухівських депутатів. Вона, як було наголошено під час церемонії відкриття, стала п’ятим Чорноволівським «символом» у Дрогобичі, де хрещеного батька НРУ, яким Чорновіл завжди був та дотепер залишається, завжди виокремлювали з-поміж інших лідерів національного відродження.

Окрім відкритої сьогодні меморіальної таблиці, у Дрогобичі на честь Чорновола споруджено ще й пам’ятник. Його іменем також названо міську бібліотеку, одну з вулиць та згадуваний вже іменний ліцей № 3, у стінах якого навчається 710 учнів. Відтепер кожен із них, переступаючи поріг елітного навчального закладу, на базі якого функціонують єдині на Львівщині вечірні та заочні класи, а також польська суботня школа, щодня зустрічатиметься поглядом із променистою, наставницькою посмішкою В’ячеслава Чорновола. Саме таким зображено його на меморіальній таблиці.

Освятив таблицю отець Юрій Завійський. Після цього мер Дрогобича Тарас Кучма, «звільнивши» таблицю від інавгураційного покривала, відкрив поглядам присутнім увічнене у металі життєрадісне лице Чорновола. Процитувавши Атену Пашко, дружину В’ячеслава Чорновола, отець нагадав присутнім про малопомітну для широкого загалу рису В. Чорновола. Ніщо не зламало його, не змусило зійти з тернистої дороги правди. Незважаючи на всі випробування, які випали на його долю, «ніколи не втрачав людинолюбності». Залишався усміхненим та світлим, відкритим для співпраці та полеміки.

Спогадами про В. Чорновола поділились голова Львівської крайової політичної організації НРУ Сергій Дзядик, письменник та краєзнавець Роман Пастух, директорка ліцею № 3 імені В. Чорновола Оксана Чайківська. Завершальну «крапку» у церемонії відкриття меморіальної таблиці, виконавши улюблену пісню В. Чорновола «Ой, у лузі червона калина», поставила Людмила Муцин.

Схожі новини