Передплата 2024 «Добрий господар»

У Миколаєві з’явилась мобільна котельня

  • 19.12.2022, 16:09
  • 661

Порошенко привіз у Миколаїв мобільну котельню

Котельня може працювати в автоматичному режимі
Котельня може працювати в автоматичному режимі

Як пояснює міський голова Олександр Сєнкевич, такий подарунок до Дня святого Миколая насправді вкрай важливий для містян.

«В першу чергу тому, що на випадок бомбардувань в місті ми не маємо можливості відключити котельню, бо все замерзне і буде у нас „Алчевськ“ у Миколаєві. Ми будемо використовувати цю котельню, щоб підключати її у випадку зупинки основної котельні. Поки ремонтуємо, відновлюємо — можемо використовувати цю котельню, зберегти мережі і не заморозити людей», — говорить очільник міста.

Коштовний проєкт на мільйони гривень реалізували коштом Фонду Порошенка та компанії «Рошен». Петро Порошенко пояснює: «Це — унікальний проєкт. В Україні такого проєкту ще немає. І невипадково ми обрали Миколаїв для того, щоб запустити цю потужну, з усією необхідною електронікою пересувну котельню. Для чого? „Шахеди“ розраховані на те, що вони б’ють по прив’язці до GPS. А ця котельня мобільна, десятки тисяч людей завдяки цьому можуть набагато впевненіше пережити цю зиму».

«Не дивлячись на те, що сьогодні ворог відступив за Херсон, ми досі у зоні ураження ракетами С-300. І 8 грудня дві таких ракети прилетіли сюди. Вони роблять великі руйнування, ями по чотири метри, руйнують будівлі. Ми вже маємо досвід, коли вони стріляли по котельнях на початку цього року», — розповідає Сєнкевич.

«Ця котельня може працювати в автоматичному режимі. А після війни ми маємо можливість її встановити в один з віддалених районів, дообладнати систему охоронною сигналізацією, і вона буде працювати», — говорить міський голова.

Найбільше котельні радіє керівник обласного теплоенерго Микола Логвінов. «Це все — українське виробництво, і обладнання, якщо не дай Боже, пошкоджене — його відремонтують на базі підприємства. Не треба замовляти матеріали за кордоном. А це зроблено в Україні», — пояснює досвідчений комунальник.

«Вона буде резервом під 5−6 котелень. У нас є лікарня, де її можна встановити. Цілий мікрорайон можна закрити. Нам би ще одну — і все було б добре», — говорить Логвінов.

Раніше команда Порошенка з волонтерами ГО «Справа Громад» привезла у Миколаїв системи для очищення води — їх встановили у лікарнях та інших соціальних об'єктах, вони і зараз працюють, підтвердив Сєнкевич.

«Ми закликаємо масштабувати проєкт мобільних котелень. Давайте це зробимо в Херсоні, де люди сидять без тепла. Давайте це зробимо в Ізюмі. Ми готові поділитися, дати всю інформацію, проєкт, зразки обладнання. Ми навіть готові спільно з кимось — або з місцевим бюджетом, або іншими волонтерськими організаціями — робити це і на інших територіях. Нехай приїжджають, беруть досвід Миколаєва, бо тут є чому повчитися», — зазначає Порошенко.

«Давайте зараз продемонструємо ту єдність, яку ми демонструємо з перших днів війни, і об'єднавшись, допоможемо людям», — закликав Петро Порошенко.


Джерело: ЄС

Схожі новини