Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські десантники святкують День військової частини

  • 19.12.2022, 11:30
  • 1 172

Перший бій бригади під час російського вторгнення на територію України відбувся 13 квітня 2014 року біля селища Семенівка

Фото 80 Одшбр
Фото 80 Одшбр

19 грудня 80 окрема десантно-штурмова бригада святкує День створення військової частини. Бригада входить до складу військ Збройних Сил України.

Історія бригади в Україні розпочинається з 1979 року, коли на базі 80 парашутно-десантного полку в м. Хирів (Львівська область) була сформована 39 ОДШБр. Бригаду кілька разів переформовували.

Вона завжди підтримувала високий рівень готовності, брала участь в міжнародних навчаннях, неодноразово визнавалася найкращим підрозділом ЗСУ та отримувала нагороди.

Перший бій 80-ї бригади в умовах початку російського вторгнення на територію України відбувся 13 квітня 2014 року біля селища Семенівка. В зоні АТО на рахунку бригади участь у звільнені міста Слов’янськ, виконання завдань у районі населених пунктів Георгіївка, Хрящувате, Новосвітлівка, Красне, Круглик, Переможне.

Одним з найвідоміших подвигів є оборона Луганського аеропорту. Військовослужбовці майже 5 місяців героїчно обороняли летовище попри перевагу в чисельності особового складу противника. Завданням було не допустити використання аеропорту силами російських збройних формувань.

Військові 3-го батальйону бригади також обороняли Донецький аеропорт. Славнозвісні «Кіборги» стали зразком відваги та незламності бойового духу українського народу.

На День Незалежності у 2015 році командир бригади отримав від Президента Бойовий прапор зі стрічкою «За мужність та відвагу».

Під час повномасштабного вторгнення підрозділи 80 бригади знову вступили у бій проти окупанта. Вони вели бої в Херсонській, Миколаївській, Київській, Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Бригада брала участь у боях навколо столиці, воюючи на Гостомельський аеропорт та Ірпінь. Разом з тим воїни стримували ворога на півдні України, зупинили його під Вознесенськом, не допустивши прориву на Миколаїв. Згодом бійці відкинули ворога з Миколаївської області.

У травні окупанти спробували переправитися через р. Сіверський Донець. Таким чином вони хотіли оточити українське військо. Львівські десантники втримали оборону під щільним вогнем артилерії. Переправу знищили, а ворог втратив понад 100 одиниць техніки, багато особового складу.

Також всі знають про Слобожанську наступальну операцію. У взаємодії з іншими підрозділами 80 бригада провалися за лінію оборони противника та один за одним звільняли населені пункти Харківщини, зокрема — Балаклію та Ізюм.

Цьогоріч на День захисників та захисниць України за бойові заслуги підрозділу Президент України Володимир Зеленський нагородив командира бригади Ігоря Скибюка найвищою державною нагородою — орденом «Золота Зірка». Також йому вручили стрічку до Бойового прапора «За мужність та відвагу» (вдруге).

Сьогодні 80 окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ продовжує виконувати бойові завдання щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності України.

Схожі новини