Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Європарламенті вручили премію народу України

  • 14.12.2022, 17:30
  • 620

У Європарламенті вручили премію Сахарова сміливому народу України

У Європейському парламенті відбулася урочиста церемонія вручення парламентської премії Сахарова. Фото Європейської правди
У Європейському парламенті відбулася урочиста церемонія вручення парламентської премії Сахарова. Фото Європейської правди

Премію Сахарова цьогоріч отримав «сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства».

Про це повідомила пресслужба парламенту.

На церемонії в Страсбурзі Володимир Зеленський виступив онлайн. Тим часом у залі парламенту були Олександра Матвійчук, юристка-правозахисниця і голова «Центру громадянських свобод», що став одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року, засновниця добровольчого корпусу швидкої допомоги «Ангели Тайри» Юлія Паєвська, міський голова Мелітополя Іван Федоров, представники ДСНС Олександр Чекригін та Станіслав Куликівський і представник громадянського руху опору «Жовта стрічка» Ярослав Божко.

Вручаючи нагороду, президентка Європарламент Роберта Метсола наголосила на мужності і жертовності українського народу.

«Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня», — заявила вона.

Попросивши хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих у війні, президент Зеленський сказав, що треба діяти зараз, не чекаючи завершення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв’язав. Він закликав підтримати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочини, скоєні рф.

Також, окрім сміливого народу України, цьогорічними претендентами на премію Сахарова були Джуліан Ассанж, один із активістів організації WikiLeaks, та Колумбійська комісія правди.

Премія Сахарова — головна нагорода Євросоюзу у сфері прав людини. Минулоріч її отримав російський опозиціонер Олексій Навальний, у 2020 році - представники білоруської опозиції, у 2018 році - український режисер Олег Сенцов.

Схожі новини