Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна отримає кошти на відновлення інфраструктури

  • 14.12.2022, 12:30
  • 677

Представники 50 держав і десятки компаній обговорили у Парижі, як допомогти Україні відновити енергетику

Конференція щодо допомоги Україні в Парижі. Скрін із відео 5 каналу
Конференція щодо допомоги Україні в Парижі. Скрін із відео 5 каналу

Про це йшлося під час «Енергетичного Рамштайну» — міжнародної зустрічі у Парижі щодо порятунку української інфраструктури.

Відтак, президент України Володимир Зеленський просить партнерів допомогти Україні закупити 2 мільярди кубометрів газу та 50 мільйонів економних ЛЕД-ламп для заощадження електрики, а також скерувати спеціальні місії на об'єкти критичної енергетичної інфраструктури України.

«Наша головна мета — захистити Запорізьку АЕС. Ми ведемо переговори з директором МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі. Наступні тижні будуть вирішальними в цьому питанні. Завдання дуже чітке — демілітаризувати зону АЕС. Нам уже вдалося домогтися виведення важкого і легкого озброєння. Зараз обговорюємо практичні моменти», — наголосив президент Франції Еммануель Макрон.

Разом із МАГАТЕ Франція також відправить обладнання для забезпечення роботи Південноукраїнської атомної електростанції. Допомогу Україні під час важкої зими оголошують й інші держави. Іспанія надасть понад півтори сотні одиниць обладнання для ремонту електромереж та генератори. Чехія — 8,5 мільйонів євро на обігрів шкіл та лікарень, а також оснащення «пунктів незламності». Генератори й трансформатори обіцяє Німеччина. Загалом Берлін виділить Україні 50 мільйонів євро.

«Уряд Швеції виділить додаткові 55 мільйонів євро на відбудову України. Маємо гарантувати Україні тривалу підтримку. Настала зима, війна триває. Нам слід зробити все можливе, щоби покращити українцям умови життя і допомогти боротися з російськими загарбниками», — наголосив міністр з питань розвитку Швеції Йохан Форссел.

«Сподіваюся, ми дамо Україні чіткий сигнал підтримки і покриємо її нагальні потреби під час зими. Бо терор України, до якого вдаються путін і росія, ракетні удари й атаки дронами по цивільній інфраструктурі - це воєнний нелюдський злочин. Мусимо підтримати Україну всіма можливими способами», — заявив чільник МЗС Данії Єппе Кофод.

За підсумками конференції у Парижі для України зібрали майже мільярд євро. З них майже половину скерують на потреби енергетичного сектора. Решту поділять між витратами на водопостачання, продовольство, охорону здоров’я і транспорт.

125 мільйонів євро із загальної суми надасть Франція — господиня заходу. Це один із найбільших гуманітарних внесків в історії країни.

Схожі новини