Передплата 2024 «Добрий господар»

Музика серед руїн: в українському Ізюмі виступив піаніст Даріус Мажинтас

  • 14.12.2022, 11:45
  • 843

Відомий канадський піаніст Даріус Мажинтас виконав твори з циклу «Наївна музика» українського композитора Валентина Сильвестрова

Даріус Мажинтас на Кременецькій горі. Фото УП
Даріус Мажинтас на Кременецькій горі. Фото УП

Дійство відбулося на Кременецькій горі, з якої видно численні пошкодження пам‘яток, яких завдали росіяни.

«13 грудня Кременецька гора в Ізюмі була вкрита туманом, але навіть він не міг приховати пошкодження, яких завдала російська агресія та окупація пам’яткам сакрального мистецтва — половецьким бабам та цілому місту», — повідомили організатори події.

Мажинтас обрав для виступу темний урочистий одяг, чорний бронежилет з нашивками із синьо-жовтим та канадським прапорами.

Температура повітря під час виступу становила +5. Українські твори музикант репетирував майже місяць. Композиції Сильвестрова, на думку маестро, найбільш повно передають душу України.

«З початком війни я став більше цікавитися саме українською культурою, так відкрив для себе Сильвестрова. В його музиці - вся Україна, її природа та люди», — сказав маестро Мажинтас.

Артист прибув до Ізюма напередодні та пробув ніч з командою у старовинному погребі, який під час воєнних дій та був слугував укриттям для понад 60 мешканців міста.

Це другий неочікуваний концерт класичної музики на деокупованих територіях з початку війни в Україні, який організовує канадська фундація «Looking at the Stars». Перший концерт відбувся 26 квітня — в пам’ять про загиблих у зруйнованому місті Ірпінь.

«Від імені ради директорів вдруге вручили символічний подарунок класичної музики — любові, поваги та захоплення — стійкому та героїчному українському народу, який невтомно та самовіддано бореться зі злою російською агресією. Я впевнений, що класична музика — наша єдина зброя — може бути такою ж потужною, як HIMARS. Це ще більше відродить стійких українців і знищить психіку та мораль агресора», — зазначає Дмитро Кановіч, засновник і генеральний директор Фундації «Looking at theStars».

Даріус Мажинтас розповів, що він щоразу вражений стійкістю українців та їх здатністю зберігати людяність і творити добро навіть у найтемніші часи.

Даріус Мажинтас - віце-президент і художній керівник канадської Фундації Looking at the Stars у Європейському Союзі. Він — випускник Литовської академії музики. У 2013−2014 роках був заступником міністра культури Литовської Республіки.

У переліку музичних фестивалів, в яких піаніст брав участь — Aspen Music Festival, Westchester Piano Festival (США), Summerakademie (Німеччина) та Holland Music Session (Нідерланди).


Джерело: УП

Схожі новини