Передплата 2024 «Добра кухня»

Ялинка перед Оперним театром таки буде. Як її «одягнути» — ще міркують

Але у Ратуші про це офіційно жодного слова. Інформація про ялинку — під грифом «військова таємниця»

Так вишукано торік виглядала головна ялинка Львова, декорована солом’яними павуками та ромбами. На ній засвітили вогні 17 грудня 2021 року. Фото архівне
Так вишукано торік виглядала головна ялинка Львова, декорована солом’яними павуками та ромбами. На ній засвітили вогні 17 грудня 2021 року. Фото архівне

Частина міст України чітко визначилася, чи ставити їм головну лісову красуню, а ось у Львові рішення затягнулося. У Львівській міській раді досі офіційно не повідомляють, чи буде цьогоріч на площі перед Оперним театром традиційна ялинка та Різдвяний ярмарок (на проспекті Свободи та площі Ринок). Журналістка «ВЗ» уже кілька тижнів намагається дізнатися через пресслужбу мерії цю інформацію, але у відповідь чує традиційне: «Наразі не можемо дати такої інформації…».

За інформацією «ВЗ», питання про те, ставити чи не ставити ялинку і як має виглядати святкування, представники Львівського туристичного офісу та управління туризму порушували на неформальній зустрічі з готельєрами та рестораторами Львова. Думки рестораторів розділилися. Хтось хотів, щоб попри все, у місті панувала святкова атмосфера, дехто вважав за доцільне не ставити ялинку, коли в країні війна і гине цвіт нації.

Краще ярмарок замість ялинки?

«Цього тижня у Ратуші визначилися — ялинка перед Оперним театром буде, але наразі думають, як її декорувати, щоб це було доречно і красиво, — сказала для „ВЗ“ інсайдерську інформацію рестораторка Львова пані Тетяна. — Є ідея декорувати ялинку в патріотичному стилі, щоб відобразити дух Львова. Друге рішення, яке наразі не оприлюднюють посадовці Ратуші, Різдвяного ярмарку не буде. Моя думка — хай би краще був ярмарок, а не було ялинки. На Різдвяні свята до Львова приїжджають туристи, які дають продавцям ярмарку хороший виторг. Цей рік не стане винятком. Попри війну, Львів буде транзитним містом, через яке мандруватимуть до країн Європи чи до міст заходу України. За статистикою, кожен третій подорожуючий відвідує у Львові саме Різдвяний ярмарок і купує тут хороші презенти зі Львова. Середній чек одного туриста на ярмарку — від тисячі гривень. Чому б і цього року не провести ярмарок? Він уже став візитною карткою міста».

«Не той час, коли маємо бавити туристів»

«На жаль, через війну Різдвяного ярмарку не буде. Це остаточне рішення. Питання не на часі, — повідомила „ВЗ“ артдиректорка ТзОВ „Львівські ярмарки“ Ольга Гренюх. — Його не було і навесні, на Пасху. Тут ключове питання безпеки».

Член депутатської комісії з питань культури, молоді, спорту та зовнішніх зв’язків Львівської міської ради Юрій Гринів розповів «ВЗ», що чиновники мерії не виносили питання ялинки та ярмарку на розгляд профільної комісії. «Вони і не зобов’язані це погодувати з нами, — каже депутат. — Це компетенція виключно органів місцевого самоврядування. Моя думка — ялинка перед Оперним театром не на часі, не пасуватиме до того, що робиться у країні.

Ставити ялинку, коли на сході та півдні гинуть наші мужні воїни ЗСУ — неетично. Ярмарок — теж частина святкування і його не варто проводити через воєнний стан. Якщо хтось хоче купити медовуху, то купить її не обов’язково на Різдвяному ярмарку. Зараз не той час, коли ми маємо бавити туристів".

Схожі новини