Передплата 2024 «Добрий господар»

Як «Нептун» врятував Миколаїв

  • 13.12.2022, 11:52
  • 936

Перше бойове застосування ракетного комплексу «Нептун», який 13 квітня потопив російський крейсер «москва», відбулося в останні дні лютого, і це врятувало Миколаїв від російського десанту

Нептун. Фото Міністерства оборони
Нептун. Фото Міністерства оборони

Про це йдеться у статті «Української правди» «Потопити „Москву“: невідомі деталі. Як український „Нептун“ знищив флагман російського флоту».

«Майже ніхто про це не знає, але перше бойове застосування «Нептунів» відбулося аж ніяк не у квітні, а в перші дні повномасштабного вторгнення росії. Саме тоді три російські десантні кораблі висунулись із портів у Криму й рушили в бік українського узбережжя в Миколаївській області. Висадка військ рф в цьому районі давала їм плацдарм для атаки і на Миколаїв, і на Одесу. Саме для ураження цих кораблів було випущено три перші «Нептуни», — пише видання.

За словами співрозмовника УП з військових кіл, дотичного до проєкту «Нептун», перші пуски були з півдня Одеської області. Тоді захисники стріляли в напрямку Миколаєва. Джерело УП припускає, що росіяни засікли українські ракети і швидше за все знищили.
Попри те, що жоден із трьох випущених у лютому «Нептунів» не вразив свою ціль, свою місію з захисту української території вони виконали — російські десантні кораблі розвернулися і швидко поплили в Крим.

«13 квітня близько 16 години дня оператор комплексу «Нептун» із промовистим, але наразі засекреченим українським прізвищем отримав дуже несподівані дані на радарах. Його звичайний радар показував, що десь за 120 кілометрів від берега стоїть велика ціль. Подібного розміру об'єкт в цьому секторі Чорного моря міг бути тільки один — флагман ЧФ рф крейсер «москва», — пише видання.

Щойно його зафіксували, близько 16-ої години відбулося два пуски «Нептунів», які один за одним вилетіли в бік «москви». Коли українські військові зрозуміли, що з Криму до «москви» вийшов буксир, то їм стало очевидно: ситуація на крейсері критична. «Один із чільних нинішніх силовиків написав тієї ночі журналістам УП: «москва — все», — зазначає автор статті.

Р-360 «Нептун» — українська протикорабельна крилата ракета. Розроблена в київському конструкторському бюро «Луч» 2014−2019 рр. Ракета призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 тонн і має бойову частину масою 150 кг. Ракета має дозвукову швидкість (900 км/год) і здійснює політ на надмалих висотах — кілька метрів над рівнем моря. Ракета може маневрувати під час польоту, дальність якого — до 280 км.

Перші успішні льотні випробування крилатої ракети «Нептун» відбулися 30 січня 2018 року. 17 серпня 2018 року на півдні Одеської області відбувся черговий етап випробувань української крилатої ракети, на яких був присутній Секретар РНБО Олександр Турчинов. Випробування української крилатої ракети «Нептун» виявилися успішними. Під час них було точно вражено морську ціль на відстані 100 км.

В жовтні 2018 року командувач Військово-морських сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко повідомив, що до кінця 2018 року ще має бути два випробувальних пуски ракети, а вже у квітні-травні 2019 року має бути завершене випробування берегового комплексу з протикорабельними ракетами «Нептун». Носіями ракет «Нептун» мали стати ракетні катери «Веспа» розробки і виробництва «Кузні на Рибальському».

5 грудня 2018 року на узбережжі Чорного моря відбулись випробування ракет українського виробництва, зокрема, були перевірені можливості ураження водних цілей ракетами ЗРК С-125 «Печора-2Д» та ПКР «Нептун». Протикорабельні ракети «Нептун» на цих випробуваннях успішно вразили ціль на відстані 280 км. В лютому 2019 року на виставці IDEX-2019 вперше широкому загалу було представлено макет наземного комплексу «Нептун». 5 квітня 2019 року на полігоні в Одеській області пройшли випробування комплексу наземного базування — РК-360МЦ «Нептун».

П’ятий президент України Петро Порошенко, за каденції якого була започаткована ракетна програма, заявив 14 квітня, що успішний запуск ракет «Нептун», які вразили російський крейсер «москва» — це свято всього оборонного комплексу України. Вітчизняні виробники довели, що здатні випускати ракети світового рівня — сказав журналістам Петро Порошенко.

«Я хочу всіх привітати зі святом — Днем „Нептуна“. Я не виключаю, що це буде народне свято — переведення „москви“ до складу „стратегічних підводних сил“. Сьогодні цей процес почався», — наголосив Порошенко.

«У 2014-му році, коли ми започатковували ракетну програму, ніхто не вірив. Казали, що потрібні десятиріччя для того, щоб виробити власну ракетну технологію. Ми з 2014 по 2019 змогли це зробити. Ми провели випробування. Продемонстрували точність, відстані, технології виготовлення», — нагадав п’ятий президент.

«Я хочу подякувати нашим представникам оборонки, яких незаслужено шельмували декілька років. Вони довели, що вміють випускати кораблі, які дають відсіч російському флоту, випускати ракети, випускати броньовану техніку, яка краща за іноземну. І вони заслужили слова подяки результативністю своїх дій», — заявив Порошенко.

Схожі новини