Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Задля перетворення каналу „Рада“ на свій рупор влада готова ризикувати членством України в ЄС»

  • 08.12.2022, 14:10
  • 642

Ухвалення закону про медіа є однією з ключових євроінтеграційних реформ. Реформа настільки важлива, що у залежність європейці прямо поставили наш статус кандидата в члени ЄС від успішної її реалізації

Про це у Facebook пише народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький.

Він застерігає: влада хоче законодавчо закріпити державний статус телеканалу «Рада», хоча це порушує зобов’язання України щодо вступу в ЄС.

«Висока ймовірність того, що українська влада готова провалити українську євроінтеграцію заради власної політичної пропаганди. Мова йде про телеканал „Рада“. Це державний канал, існування якого прямо заборонено європейськими правилами. Ще в далекому 2005 році ПАРЄ в своїй Резолюції № 1466 щодо України закликала владу ліквідувати державні медіа, перетворивши їх у суспільні. В жодній цивілізованій країні немає державного телебачення, і це важливий загальноєвропейський принцип», — пояснює Княжицький.
«Дуальна система медіа у ЄС передбачає співіснування приватного і суспільного мовлення. Урядам заборонено вести пропаганду (за виключенням мовлення за кордон), тому вплив влади на медіа теж суперечить демократичним принципам», — констатує депутат.
Він нагадав, що відповідна реформа державних медіа з успіхом проведена у минулі роки, державне УТ-1 давно ліквідовано, і в Україні вже декілька років працює суспільне мовлення. «Також внаслідок цієї реформи державі напряму заборонити бути власником будь-яких медіа крім суспільного. Державним органам дозволено лише випускати інформаційні бюлетені, які не працюють як медіа і не мають якої-небудь редакційної політики», — зазначає Княжицький.

«Проте, починаючи з 2021 року, чинна влада послідовно відмовляється від проведеної раніше реформи, відновлюючи державні медіа та фінансуючи їх коштами платників податків. Зокрема, з грудня 2021 на базі телеканалу „Рада“, який до того просто транслював сесії парламенту, почав створюватись новий державний телеканал. Для легалізації статусу телеканалу „Рада“ в проєкт євроінтеграційного Закону про медіа намагаються протиснути пункти, що знімають заборону державі володіти медіа», — пояснює Микола Княжицький.
Тобто замість того, щоб просуватись вперед на шляху до євроінтеграції, влада відкидає важливу реформу медіа на рівень 2005 року, коли нам вперше офіційно вказали на неприпустимість існування в європейській країні державних пропагандистських медіа — застерігає депутат.

«Незалежні моніторинги преси яскраво підтверджують ключову рису державного мовлення: обсяги політичного піару в ефірі телеканалу „Рада“ в рази перевищують найближчих конкурентів», — констатує Княжицький.

«Окрім того, для просування телеканалу „Рада“ влада знищує незалежні медіа. Загальновідомо, що у квітні 2022 року місця у цифровому ефірі трьох незалежних від влади телеканалів — Прямого, Еспресо і 5-каналу — були незаконно віддані телеканалу „Рада“. Публічна петиція про повернення цих каналів швидко набрала необхідні для її розгляду 25 тисяч голосів. Але не дивлячись на це, мовлення трьох телеканалів так і не було відновлено, а влада продовжує наміри через закон про медіа легалізувати канал „Рада“, який існує всупереч вимогам ЄС», — наголошує народний депутат.

«Важливість реформи медіа не викликає сумнівів. Євросоюз неоднозначно дав зрозуміти, що ми не зможемо зберегти статус кандидата в члени ЄС, якщо не приведемо власне законодавство про медіа у відповідність до європейських правил. Влада нахабно пробує спотворити закон про медіа, проштовхуючи туди неприйнятні з точки зору ЄС правила про канал „Рада“. Зрозуміло, що це ставить під загрозу інтеграцію України з ЄС, а тому за жодних умов не може бути підтриманим», — резюмує Микола Княжицький.

Схожі новини