Передплата 2024 «Добра кухня»

росія формує тіньовий флот, — ЗМІ

  • 03.12.2022, 13:30
  • 1 130

рф формує «тіньовий флот», щоб оминути обмеження на продаж нафти, які західні країни запровадили у відповідь на вторгнення в Україну

російський флот. Фото із мережі
російський флот. Фото із мережі

Аналітики стверджують, що після початку дії санкцій росія матиме потребу у більшій кількості танкерів, бо довжина кожного рейсу стане тривалішою. Це повʼязано з тим, що нафта, яку раніше продавали у Європі, відправляють новим покупцям в Азії. Трейдери стверджують, що створення «тіньового флоту» зменшить вплив санкцій, але не усуне його.

За оцінками судноплавного брокера Braemar, росія, яка значно залежить від іноземних танкерів для перевезення нафти, сформувала флот із понад 100 застарілих танкерів. Енергетична консалтингова компанія Rystad стверджує, що у 2022 році росія додала в ланцюжок нафтоперевезень 103 танкери за рахунок закупівель та перерозподілу суден, які обслуговують Іран та Венесуелу — дві країни, на які діє західне нафтове ембарго.

Анонімну купівлю танкерів можна відстежити за значним збільшенням неназваних або нових покупців, що зʼявляються в реєстрах. Як правило, таким суднам 12−15 років, і ймовірно, що їх спишуть упродовж найближчих кількох років, розповів керівник відділу досліджень танкерів у Braemar.

За цей рік оператори, які повʼязані з рф, придбали до 29 супертанкерів, відомих як VLCC (Very Large Crude Carrier). Це великі танкери для перевезення сирої нафти, кожен з яких здатний перевозити понад 2 мільйони барелів.

Йдеться про те, що рф також додала до свого флоту 31 танкер розміру Suezmax, здатний перевозити майже 1 мільйон барелів кожен, і 49 танкерів Aframax, кожен з яких може перевозити приблизно 700 тисяч барелів.

На думку аналітиків, рф все одно бракує танкерів і на початку 2023 року може зазнати ускладнень при збереженні рівня експорту, що призведе до зростання цін.

росії потрібні понад 240 танкерів, щоб зберегти поточні обсяги експорту, заявив аналітик Rystad.

Схожі новини