Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У 31% львівських школярів погіршився зір

Керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко повідомила на брифінгу про результати дослідження зору учнів області

Зір школяра у вересні повинен дорівнювати зору у червні. Але на практиці це правило не діє. У школярів Львова та області різко знижується зір. Одна з цілей соціального проєкту «Зір школяра» від львівських медиків — надати рекомендації щодо збереження зору. Департамент освіти й науки Львівської ОВА обрав для проєкту 5 пілотних шкіл, куди приїжджали бригади фахівців для перевірки стану зору. Перевірено зір у 552 учнів. Оглядали учнів 2,3,7 та 10 класів. 31% учнів мають зниження гостроти зору. Насторожило те, що для більшості батьків цих дітей це стало новиною…

Такі результати дослідження «Зір школяра» презентувала на брифінгу керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

«Під час навчання школярі використовують електронні книжки, щоб здобути знання. Це потрібно робити правильно, щоб навантаження не відбувалося зниження зору, — додала Наталія Іванченко. — Що може вплинути на погіршення зору? Серед факторів — неправильне поводження з електронними пристроями — телефонами, планшетами, комп’ютерами. Друга причина зниження зору — неправильна освітленість в класі: природна та штучна освітленість. Наші фахівці проводили заміри освітлення класів. Там, де було відхилення давали рекомендації, як це усунути. Також діти повинні правильно сидіти в класах. Потрібно змінювати ряд в якому сидить учень стосовно вікна. Якщо у першій чверті сиділа біля вікна, а далі треба пересадити у ряд, що ближче до дверей».

Бригади медиків, які відвідали школи в рамках акції показували школярам вправи для зору (вдома та у школі). 30% патологій зору можна усунути, якщо вчасно відкоригувати. Проста вправа для школярів — під час роботи за планшетом кожних 20 хвилин відволіктися і дивитися кілька секунд в далечінь. Хто про це забуває, каже Наталія Іванченко, треба ставити нагадування на гаджеті.

Схожі новини