Передплата 2024 «Добрий господар»

«кіріл буде сидіти на лаві підсудних у Гаазі за ґратами поруч з путіним як злочинець»

  • 30.11.2022, 19:27
  • 689

Місце очільника російської православної церкви кіріла — на лаві підсудних поряд із путіним

Про це в ефірі Прямого каналу сказав Петро Порошенко. Він також нагадав, що діяльність російських агентів через московський патріархат в Україні була спрямована на руйнування нашої держави зсередини, і за це має бути відповідальність.

Порошенко також зауважив, що зараз необхідно забезпечити виконання закону про перейменування церков, який наразі заблокований у Конституційному Суді. П’ятий президент вважає, що віряни мають зрозуміти — стосунки із церквою держави-агресора токсичні.

«Це — наш другий фронт, боротьба за нашу ідентичність, за наше майбутнє. І він аж ніяк не менш важливий. Бо мета путіна була — підірвати країну зсередини, дестабілізувати і сплюндрувати нашу єдність. Інструмент, яким путін користався, — це „п'ята колона“ всередині країни. І в політичній сфері, і, безумовно, діяльність церковників», — вважає Порошенко.

«Не може церква країни-агресора перемагати в боротьбі за українську душу. У мене не було іншого виходу, як з перших днів свого президентства боротися за незалежність української церкви, за автокефалію, за Томос», — наголосив Порошенко.

Він також нагадав, що російські агенти намагалися перешкодити створенню ПЦУ: «Але попри шалений тиск, українці отримали Томос, наша церква була створена».

«У 2018 році Верховною Радою попереднього скликання був ухвалений і підписаний мною закон про перейменування церков. Церква, яка керується з-за кордону, з країни агресора, має поінформувати і подати вірянам цей факт. Міжнародні норми, міжнародне право, права людини — все було враховане», — нагадав Порошенко.

Він нагадав, що лише за один рік понад 600 парафій перейшли від приходів УПЦ МП до Православної церкви України. «І вони злякалися. Тому у 2019 році, на жаль, і я маю це констатувати, за дуже потужного сприяння попереднього керівництва СБУ перехід парафій був повністю заблокований. Вже у січні 2019 року було подано конституційне подання депутатів „п'ятої колони“ москви до Конституційного Суду. Майже на чотири роки це подання заблокувало застосування цього закону», — наголошує Порошенко.

«Сьогодні я хочу подякувати Службі безпеки України за ту роботу, яка нарешті почалася — були звільнені керівники обласних управлінь, які покривали диверсантів у російських церквах. І нарешті вчора у порядок денний Конституційного Суду потрапило питання про розгляд конституційності закону про найменування церков», — повідомив Порошенко.

«Ми чекаємо, що вже до кінця року Конституційний Суд розгляне і прийме відповідне рішення. Що уряд прийме рішення щодо найменування церков з обов’язковою згадкою належності до росії. Що московський патріархат нарешті прийме рішення про повну незалежність і автокефалію від москви і визнає Томос, який був наданий Православній Церкві України. І почне реальні перемовини про злиття церков у складі єдиної Православної Церкви України для тих, хто не був заплямований співпрацею з країною-агресором», — пояснює Порошенко.

«Ми не боремося з УПЦ МП — ми боремося за Україну. Боротьба за Україну в умовах війни передбачає єдність українського суспільства і українського народу. Ніхто вже не має сумніву в правильності дій, які свого часу приймала наша команда щодо розбудови Армії. Щодо розбудови духовного базису країни включно з мовою, щодо створення Православної Церкви. Армія, Мова, Віра, ЄС, НАТО — Україна. І саме це зараз треба продовжувати на фронті, всередині країни, серед церкви», — вважає Петро Порошенко.

«Це має бути дуже токсично — коли ти ходиш до церкви країни-агресора і молишся або за путіна, або за кіріла. Вони злочинці. Вони злочинці як в цивільному плані, військові злочинці, які мають опинитися за ґратами, в Гаазі - так і в духовному плані. Весь православний світ з ними зараз не спілкується. І я дуже сподіваюся, що на лаві підсудних у Гаазі за ґратами поруч з путіним буде сидіти кіріл, як злочинець. А українцям всім треба подумати: а чи можуть вони собі дозволити хоча б якийсь стосунок мати до цих злочинців», — резюмує Петро Порошенко.

Схожі новини