Передплата 2024 «Добра кухня»

«Єдина причина подорожчання квадратних метрів у новобудовах — курс долара»

Ріелтор Олександр Мількович розповів «ВЗ» про ситуацію на ринку нерухомості: на які квартири є попит і чи очікувати найближчим часом подешевшання

Вартість квадратного метра житла у новобудові Львова зросла на 20 тисяч гривень. Тенденція до подорожчання стартувала влітку і триває швидкими темпами восени. Ще у січні цього року середня ціна одного квадратного метра становила 26 тисяч гривень, однак у листопаді за один квадратний метр доведеться заплатити у середньому 47 тисячі гривень.

За інформацією сайту нерухомості «ЛУН Місто», станом на кінець листопада у Львові є 120 новобудов-багатоповерхівок, де можна придбати квартиру, у серпні таких було 105. Найдорожче житло преміум-класу витягне з гаманця — 81,5 тисяч за метр квадратний, квартира бізнес-класу у новобудові — 52 тисячі «квадрат».

Експерт з нерухомості, ріелтор Олександр Мількович сказав у коментарі для «ВЗ», що єдина причина подорожчання житла у новобудовах — зростання курсу долара. До курсу прив’язаний не лише продаж квадратних метрів, а й оренда квартир. Як не крути, зараз не знайдеш оренду однокімнатної квартири за 4 тисячі гривень…

Чому переселенці купують квартири у новобудовах у Тернополі, а у Львові — одиниці?

«Ключові причини подорожчання квартир — високий курс долара та собівартість будівельних матеріалів, — продовжує розмову Олександр. — 80% зведення будинку — курс долара. На жаль, у нас мало виготовляють матеріалів для будівництва, які б не були „заточені“ на курсі валюти. Зі свого маємо лише робочу силу, цемент, пісок, вода. Ще одна причина подорожчання квартир — під час війни у Львові зводили удвічі менше багатоповерхівок. Люди хочуть купувати квартири, але відлякує ціна. Зараз забудовники плачуться і стали лояльніші до клієнтів. Колись казали мені, якщо хочете купувати квартиру за тисячу доларів за метр квадратний, тоді оплачуйте всю суму одразу. Але якщо клієнт пропонує розтермінування платежів, тоді ціну піднімали до 1 100−1 150 доларів. Зараз забудовник кажуть: „Беріть квартири у нас, даємо безвідсоткове розтермінування, без довідок. Тільки купуйте!“. Але толку з їхньої лояльності, якщо зараз блекаут і багато людей виїхало з міста. Ринок нерухомості Тернополя та Івано-Франківська суттєво дешевший, ніж у Львові. Переселенці купували там квартири, а не у нас».

За словами ріелтора, у Львові квартири купують малий відсоток ВПО — орієнтовно 10%. Якщо беруть не через ріелторів, а через забудовників — 20−25%.

Про ринок оренди житла у Львові

Станом на кінець листопада у Львові 3,5 тисячі вільних квартир, які очікують на орендаря.

«Це не багато, як на такий сезон, — наголошує Олександр Мількович. — Попит на оренду квартир у Львові є, зокрема серед киян. Жителі Києва думають, що тут безпечніше, ніж у столиці. Оренда квартир подорожчала, і на це теж є чимало економічних факторів. Зараз найдешевшу однокімнатну квартиру можна знайти за 5−6 тисяч гривень. Це у старих будинках на Сихові, на вул. Щурата, Мазепи чи у Рясному. Хорошу квартиру у новобудові можна орендувати за 11−12 тисяч гривень (не в елітних районах Львова). Красиві однокімнатні квартири у хорошому районі обійдуться у 15−16 тисяч гривень. Завжди є попит саме на однокімнатні квартири».

Схожі новини