Передплата 2024 ВЗ

Президент Казахстану склав присягу: в Астані почалися протести

  • 27.11.2022, 08:45
  • 712

Вчора, 26 листопада, Касим-Жомарт Токаєв склав присягу після перемоги на дострокових президентських виборах. Він одразу підписав низку указів, які передбачають дострокові парламентські вибори

Фото з мережі
Фото з мережі

Про це пише Радіо Аззатик.

Токаєв заступив на новий президентський термін. Згідно зі змінами до Конституції, він перебуватиме на цій посаді сім років — і не зможе балотуватися знову.

У своєму виступі Токаєв подякував казахстанцям, які віддали за нього голоси, а також заявив, що необхідно повернути всі незаконно виведені з країни капітали. У той же час він підкреслив, що Казахстан продовжить багатовекторну зовнішню політику, розвиватиме відносини з державами на пострадянському просторі, США та Європейським Союзом, Китаєм.

Одразу після інавгурації Токаєв підписав низку указів, серед яких про заходи реалізації передвиборчої програми. Вона передбачає повне оновлення влади в країні. Зокрема, у Казахстані проведуть парламентські вибори за новою системою — за партійними списками та одномандатними округами. Вибори до верхньої палати Токаєв призначив на 14 січня, а вибори до нижньої палати мають відбутися до середини 2023 року. Також у Казахстані проведуть і вибори місцевих органів влади.

Після інавгурації Токаєва в місті Астана на півдні країни почалися вуличні протести проти його правління. Місцеві ЗМІ пишуть, що людей почали затримувати, а в місті блокують інтернет та мобільний звʼязок.

Схожі новини