Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Біля пам’ятника Шевченку висадили шістнадцять кущів калини

Акцію «Не ламай калину» присвятили Всесвітній кампанії «Шістнадцять днів проти насильства»

Фото автора
Фото автора

У п’ятницю, 25 листопада, у Львові біля монумента Тараса Шевченка громадські діячі Львова, серед яких представники організацій, що займаються захистом прав жінок, висадили шістнадцять кущів калини.

Так відзначили старт кампанії «16 днів проти насильства», мета якої - привернення уваги до проблем подолання насильства у сім'ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Щорічно з 25 листопада до 10 грудня триває Всесвітня кампанія, яка допомагає вирішувати проблему насильства.

«Це наша традиційна акція „Не ламай калину“. Третій рік поспіль у Львівській області відбувається кампанія, приурочена до старту Міжнародної кампанії „16 днів проти насильства“. У межах акції висаджують саджанці калини, що є етнонаціональним символом української жінки, — розповіла для „ВЗ“ заступниця голови громадської організації Центр „Жіночі перспективи“ Марта Чумало. — 16 калин, як символ 16-и днів проти насильства. Хоча про права жінок і домашнє насильство ми говоримо 365 днів… Своєрідний флешмоб із висадки дерев активно поширився Україною. Минулих років до флешмобу долучились представники Волинської, Дніпропетровської, Луганської, Київської областей».

За 9 місяців 2022 року до правоохоронних органів та громадських установ надійшло 12 тисяч 556 звернень щодо домашнього насильства. З них 10 тисяч 673 — від жінок, 1130 — від чоловіків, 753 — від дітей.

У Львівській області працюють п’ять поліцейських мобільних груп реагування на випадки домашнього насильства: дві - у Львові, по одній групі у Дрогобичі, Червонограді та Стрию.

За словами Марти Чумало, під час війни є нові виклики — шокуючі факти насильства щодо жінок. На окупованих територіях — зґвалтування. Також є порушення прав жінок в армії, насильство щодо жінок у притулках.

«Зараз маємо збільшення звернень до нашої організації про домашнє насильство, — наголошує Марта Чумало. — Водночас є менше можливостей скористатися місцями для перебування тих, хто постраждав від домашнього насильства (у Львівській області). Місця, які були призначені для жертв домашнього насильства, зараз повністю або частково заселені внутрішньо переміщеними особами. Жінки не можуть перебувати в безпечних умовах».

Схожі новини