Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Херсон доставили гуманітарну допомогу

  • 25.11.2022, 13:35
  • 712

У Херсон привезли допомогу від Фонду Порошенка та ГО «Справа громад»

Фото Віталія Гайдукевича
Фото Віталія Гайдукевича

У звільнене місто трьома вантажівками доставили найнеобхідніше — продуктові набори, генератори, намети, буржуйки, спальні мішки, ліки та одяг.

Активісти херсонського осередку ГО «Справа громад» не просто пережили окупацію, а й намагались усіляко допомагати містянам — розповідає журналіст Віталій Гайдукевич. Він ділиться враженнями від зруйнованого життя, яке потроху починають відновлювати місцеві.

«Посад-Покровське. Якийсь час воно було посередині між нашими і руссо-окупанто. На перший погляд селища більше нема. Незрозуміло як та й навіщо повертатися в суцільні руїни. Але десь на дах вже затягнули рубероїд, десь вікна затягнуті плівкою. Сюди навряд чи повернуться усі. Але хтось житиме», — пише Гайдукевич.

«Перехожі цікавляться «що і коли роздаватимуть». Нам на зустріч йдуть наші… Херсонська «Справа Громад». Вони якимсь дивом змогли не лише вижити, але й діяти в окупації. По-різному діяти. Я досі не можу вкласти в голові - як, але факт — змогли. Вони тішаться — «свої приїхали», — розповідає активіст.

Оксана Погомій в окупованому Херсоні не припиняла волонтерської діяльності. Саме їй першій подзвонив п’ятий Президент Петро Порошенко, щойно у звільненому місті відновився телефонний зв’язок. Сьогодні вона з однодумцями знову допомагає тим, кому важко. Приймає і передає допомогу.

Зокрема, херсонська «Справа громад» взяла під опіку тутешній хоспіс, де доглядають понад двадцять тяжких хворих.

«Роздавали продуктові набори від фонду Петра Порошенка. Буржуйки. Нам привезли багато і продуктів, і наборів, і речей. Головне — ми будемо ставити три намети для обігріву людей! Дякуємо фонду Порошенка за продуктові набори — ми роздамо тим, хто потребує допомоги, А головне — дякуємо за позитивні емоції. Вони нам потрібні як ніколи», — пише Оксана Погомій.

«Наші. Вони якось спокійно ненавидять росію. Кажуть, що відвертих колаборантів окупанти забрали, а от прихованих, тихих, навколо повно. Зливають інфу, корегують, принишкли», — зауважує Віталій Гайдукевич.

«Вантаж з трьох кузовів розподілили за логікою зберігання. Коробки з харчами, одяг, спальники, буржуйки, смаколики — солодощам особлива радість. Тут нюанс, весь час окупації продукти в Херсоні були… окупантські. Тож українські шоколадки-печива тут не просто смакують, а особливо… свободою», — розповідає він.

Волонтер додає, що в планах — запуск осередку тепла і підзарядки.

«Зворотня дорога. Їмо херсонські пиріжки із яблуками. Веземо коробку трав’яних чаїв, зібраних під окупацією. Дяка Оксані Погомій. В кишені оберіг — лялька мотанка, яку творили теж ще в окупації. За вікном країна світлих людей в темряві. І тільки генераторні магазинчики світляками поруч дороги. москво-тварі, вам ніколи не зрозуміти, чого ми виграємо цю війну», — пише Віталій Гайдукевич.

Схожі новини