Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів'янка Дарина Балабай започаткувала у Ґданську бібліотеку літератури українською мовою

Найбільшою є потреба у дитячих книжках

Жителі Львівщини за лічені тижні зібрали 50 коробок книжок для створення бібліотеки української літератури у польському Гданську. Таку соціальну ініціативу започаткувала львів‘янка Дарина Балабай. Мета — популяризувати україномовну книжку за кордоном та допомогти вимушеним переселенцям, які там мешкають, з вивченням української мови.

Охочих читати українською виявилося настільки багато, що тих книжок (тисячу примірників), які є у читальні, не вистачає. Довелося збирати нові. Львівська ОВА та усі Районні військові адміністрації Львівщини започаткували акцію зі збору книжок для поповнення книжкових фондів у польській бібліотеці української книги.

Як повідомив на брифінгу голова Львівської ОВА Максим Козицький розповів: «За час війни українська діаспора в Ґданську зросла. Ми зібрали тепер понад дві тисячі книжок. Читати українську книжку за кордоном додає відчуття теплоти».

Митець Олександр Балабай (чоловік пані Дарини, яка започаткувала акцію зі збору книг), розповів про ідею: «Як тільки 24 лютого почалася повномасштабна агресія рф, прийнято рішення виїхати до Польщі. Ми забрали туди також родичів з Харкова. Через місяць Дарина влаштувалася там на роботу у фундацію, яка координує роботу з українцями. Перша думка — не вистачає української літератури. На додаток до цього, багато поляків не бачили різниці між українською та російською мовою (за спостереженням Дарини Балабай у Польщі, — Авт.). Так була створена бібліотека. Вона постійно поповнюється книжками. Дарина запрошує туди українських письменників, артистів, музикантів на презентацію книжок».

Сашко Балабай розповів, що бібліотека постійно в пошуках книжок. Якщо в когось вдома є книги, які прочитані, віддайте в бібліотеку в Ґданську. Пан Сергій каже, у бібліотеці є велика потреба в дитячих книжках.

Книги потрібно приносити у Львівську ОВА. На першому поверсі розміщена спеціальна коробка з логотипом соціальної акції, яку започаткувала Дарина Балабай

Схожі новини