Передплата 2024 «Добра кухня»

Яблучна пастила, сир-«Валентинка», мариновані печериці…

У Палаці мистецтв — крафтовий ярмарок

Фото автора
Фото автора

У неділю, 20 листопада, у Палаці мистецтв запрацював Львівський крафтовий ярмарок. Тут продають екопродукти від сорока місцевих та релокованих виробників (в рамках святкування Дня працівників сільського господарства). Також є смаколики від виробників з Івано-Франківської області.

Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман розповіла «ВЗ», що мета ярмарку — відзначення фермерів, які попри війну та важкі економічні обставини, працюють у тилу задля перемоги, сплачують податки, забезпечують державу та фронт продуктами.

«Цей ярмарок організували у межах проєкту „Підтримка підприємців і життєзабезпечення“, який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні, — наголошує пані Тетяна. — Це можливість на одній локації познайомитись з фермерами Львівщини та Івано-Франківщини, скуштувати і придбати продукцію від понад сорока виробників. На ярмарку широкий асортимент крафтової продукції - сир, мед, олія, хліб, хлібобулочні вироби, фруктові чипси, м’ясні вироби, органічна продукція, крупи, снеки, пастила, джеми, варення, сухі борщі та супи…».

Йду ярмаркувати. Покупців багато, чимало туристів і вимушених переселенців.

Ціни приємно здивували, бо є значно нижчими, ніж у роздрібних продуктових мережах. З приходу дворика Палацу мистецтв торгують грибами — переважно печерицями. Кілограм сушених печериць — 720 гривень. Продавець пропонує мені спробувати на смак сушений гриб.

«Наша грибна сушка термічно оброблена, її можна вживати навіть сирою, — каже продавець. — Незабаром сушені гриби будуть у попиті. Напередодні Різдвяних свят на ринках гриби будуть дорогі. Раджу запастися зараз товаром».

Півлітрова банка маринованих печериць — 50 гривень. «Фішка» — шапочки печериць, фаршировані бринзою та пікантні, з перцем, печериці залиті томатним соусом. Все це залито маринадом оригінальної рецептури і законсервовано. Коштує банка таких смаколиків — 53 гривні. Можна придбати кілька банок маринованих грибів на презент, для цього дають спеціальні бокси оформлені у святковому стилі.

Відвідала ятку з медом. Продавчиня одразу запропонувала мені продегустувати кремований мед. Пояснила, що такий мед легко намащувати на хліб.

«До меду не додають якийсь крем, — пояснює продавчиня Настя. — Секрет — його інтенсивно збивають, щоб був легким, ніжним. Півлітрова банка кремованого меду — 150 гривень. Ще одна родзинка — мед з… трояндою. Це красива рожева консистенція, схожа на косметичний крем-баттер (живильний крем). Міні-банка трояндового меду — 82 грн.

Поряд продають шоколадки, де замість цукру використали мед — 90 гривень за плитку. Мені засмакувала пастила ручної роботи. Смаколик виготовляють в Івано-Франківській області, коштує 50 грн. за упаковку (200 г).

На ярмарку не бракує міцних напоїв. Пляшка хорошого сухого вина — від 250 гривень. Продавці кажуть, що це ековино, виноградники пройшли перевірку за стандартами органічної сертифікації.

До вина годиться придбати сиру. Молодий козячий сир — 450 гривеь за кілограм, вуджений козячий сир — 650 гривень. Продавчиня Анна вчить покупців, як правильно смажити витримані сири на грилі. Для цього принесла на ринок гриль. Додаєш шматок сиру на розігріту грінку і вуаля: сніданок чи перекус на швидку руку готовий.

Звертаю увагу на невеличку упаковку сиру у формі червоного серця. За такий просили 75 гривень. Це коров‘ячий сир настояний у вині (лише оболонка).

Для господинь, яким бракує часу на приготування їжі, на ярмарку торгують готовими стравами. Вразило різноманіття пирогів кіш: овочева начинка — 50 гривень за шматок, м’ясна та грибна начинка — 60.

Схожі новини