Передплата 2024 «Добра кухня»

Учені виявили новий варіант коронавірусу

  • 19.11.2022, 11:30
  • 790

Його переносять олені

Новий варіант коронавірусу передається від тварини до людини. Фото із мережі
Новий варіант коронавірусу передається від тварини до людини. Фото із мережі

У Канаді вчені з університету Торонто виявили, що білохвості олені переносять новий варіант коронавірусу SARS-CoV-2.

Вірус знайшли в оленів у дикій природі у провінції Онтаріо. Науковці дослідили 300 диких тварин.

Виділити генетичний матеріал SARS-CoV-2 у мазках з носу вдалося у трьох оленів у південному Квебеку. У двох із них змогли виділити живий вірус. Він теж може вражати людей.

«Новий варіант є нащадком старішого батьківського вірусу B.1 і має 76 мутацій порівняно зі штамом предків SARS-CoV-2. Для порівняння, варіанти Альфа, Бета та Дельта мали від 24 до 31 мутації, тоді як нині панівний варіант Омікрон BA.5 має 105 мутацій», — наголосили науковці.

Вони додали, що вірус має кілька мутацій у спайковому білку. Однак взірці крові людей, яким зробили курс вакцинації, або вони одужали від COVID-19, змогли нейтралізувати вид вірусу, який знайшли у білохвостого оленя.

Це свідчить про те, що, на відміну від мутацій Омікрону, генетичні зміни не допомагають вірусу уникнути антитіл, які виникли після щеплень або перенесеної інфекції.

Дослідники також порівняли генетичну послідовність нового варіанта з тими, що були виявлені у людей приблизно тоді ж в Онтаріо.

«Дивно, але науковці ідентифікували одну послідовність, яка точно відповідала варіанту від білохвістого оленя, припускаючи, що вірус принаймні один раз потрапив назад в організм людини», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини