Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Виклики аграріїв у час війни: дорогі міндобрива, ситуація з експертом зерна

Про проблеми аграрного сектору та нові зерносховища розповіла директорка департаменту агропромислового комплексу Львівської ОВА Тетяна Гетьман

Війна внесла не надто втішні корективи в роботу аграрного сектору Львівської області. Аграрії зіштовхнулися із зростанням цін на ресурси. Пальне подорожчало на 75%, міндобрива — на 50%. Собівартість продукції зросла, але влітку ціни на зерно та інші товари не надто були високими.

Про це повідомила на брифінгу директорка департаменту агропромислового комплексу Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

Вона розповіла зокрема про причини зниження цін на українське зерно нового урожаю. «Перша причина — експорт, — каже пані Тетяна. — Через заблоковані порти обсяг експорту суттєво впав і ситуація була критична, влітку ціни на продукцію знизилися до нижче собівартості. Аграрії були розгублені, але не припиняли жнив. Коли запрацював зерновий коридор напруга почала спадати. І сьогодні ціни на продовольче зерно потрохи починають дотягувати до рівня 2021 року. Також ми збільшили посівні площі». Станом на 17 листопада тонна зерна коштує 6−7,5 тисяч гривень.

Ще один виклик — призупинення урядової програми фінансування аграріїв (4 млрд грн). Працювала лише програма пільгового кредитування. Нульові відсотки надавалися для посівної кампанії.

Про гуманітарну допомогу аграріям

За словами Тетяни Гетьман, кожен четвертий аграрій Львівської області отримав гуманітарну допомогу від міжнародних партерів — насіння, зокрема картоплі. Насінням з гуманітарки було засіяно близько шість тисяч га землі (7%) від загальної посівної площі.

Серед гуманітарки для аграріїв — полімерні рукави для зберігання зерна (на 170 тисяч тонн). Оскільки на Львівщині є брак місць для зберігання урожаю, завдяки цій гуманітарній ініціативі дефіцит знижено на 10%.

«Це дуже важливо, враховуючи те, що Львівщина є прикордонним регіоном і вектор експорту змістився, — продовжує розмову Тетяна Гетьман. — Зараз ми експортуємо через країни ЄС, навантаження на інфраструктуру зберігання зерна суттєво зросло. Також на Львівщині буде збудовано п‘ять модульних сховищ на 50 тисяч тонн зерна».

Схожі новини