Передплата 2024 «Добра кухня»

«В опалювальний сезон теплопостачальні підприємства заходять з боргами»

Через похолодання цього тижня у Львові почався опалювальний сезон. Проте тепло досі не подано до 41 бюджетної установи. Теплі батареї - у майже 90% багатоквартирних будинків міста

Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк пояснила, що серед проблемних питань опалювального сезону — повільний процес розпломбування лічильників «Львівгазу» в котельнях, відтак подача тепла в будинки блокується.

«На жаль, процес розпломбування йде повільно, — каже Ірина Маруняк. — Минулого тижня вдень розпломбовували по три-чотири лічильники. Це дає змогу помалу подавати тепло в будинки. З цього приводу ми мали розмови з керівництвом „Львівгазу“. Обіцяють пришвидшити процес. Станом на 14 листопада, лише до 24 котелень подано газ. Ще потрібно розпломбувати лічильники у 89 котельнях. Це багато… Якщо „Львівгаз“ буде йти темпом по три-чотири лічильники в день, тепло надходитиме до мешканців повільно».

«По бюджетній сфері є близько 600 точок, які треба включити перед початком опалювального сезону, — розповів „ВЗ“ начальник Львівського відділення АТ „Львівгаз“ Павло Сербан. — Наразі залишилось включити 330 точок. Упродовж міжопалювального періоду фахівці „Львівгазу“ працювали задля максимальної готовності до опалювального сезону. Працівники групи контрольного приладового обстеження щотижня перевіряли сотні кілометрів газових мереж, проводилося технічне обслуговування газорозподільних пунктів».

Але повільне розпломбування лічильників — не єдина проблема. У «Львівгазі» кажуть, теплопостачальні підприємства міста заходять в опалювальний сезон із боргами у понад 240 мільйонів гривень. Найбільшими боржниками є «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго». Їхній борг, станом на 13 листопада, становив близько 220 мільйонів гривень.

«Газовики забезпечують максимально ефективну роботу мереж, аби запобігти будь-яким перебоям, — додав комерційний директор АТ „Львівгаз“ Олег Вінцюк. — Попри значні борги, опалювальний сезон розпочнеться вчасно. Яка ситуація з боргами в інших регіонах? Стан розрахунків за розподіл газу на Львівщині є приблизно таким самим, як на Харківщині, значна частина якої була окупованою. Тоді як Запоріжжя, Миколаївщина, Чернігівщина та Сумщина мають відчутно вищий показник розрахунків. Оплата за розподіл газу дозволить й надалі виконувати регламентні роботи, планові огляди та ремонти, закуповувати матеріали, ліквідовувати аварійні ситуації».

Схожі новини