Передплата 2024 ВЗ

Кільком міжнародним журналістам скасували акредитацію через репортажі у Херсоні: деталі

  • 14.11.2022, 15:30
  • 672

Кільком представникам ЗМІ після репортажів з нещодавно окупованої Херсонщини скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними

Скрін із відео
Скрін із відео

Йдеться про представників американського телеканалу CNN та британського SkyNews.

За даними Генштабу ЗСУ, репортаж з деокупованого Херсона та області є порушенням правил роботи у районі бойових дій. Таких медійників військове командування звинуватило в ігноруванні чинних заборон і застережень, оскільки вони без погодження з відповідними командирами та службами зв’язків із громадськістю військових частин здійснювали інформаційну діяльність в Херсоні до завершення стабілізаційних заходів.

Кільком представникам ЗМІ, які порушили правила роботи у районі бойових дій, скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними, оскільки їхні дії є порушенням 73 наказу Головнокомандувача ЗСУ.

Журналісти «Детектор Медіа» дізналися, що дозвіл на роботу скасували щонайменше шістьом журналістам знімальних груп. Серед них — журналісти CNN та SkyNews.

Відомо, що після звільнення там також були знімальні групи Суспільного та Hromadske; в ефірі каналу «Рада» також було включення з місця подій.

За словами представниці ОК «Південь» Наталії Гуменюк, робота ЗМІ в Херсоні заборонена через високі ризики:

«Відповідно до 73 наказу Головкома збройних сил України визначено, що у зоні бойових дій порядок роботи журналістів визначає командир відповідного з'єднання, у зоні відповідальності якого перебуває населений пункт, куди хочуть потрапити журналісти. Саме він надає дозвіл на таку роботу тільки в супроводі пресофіцера у відповідному порядку за наявності акредитаційної карти і подачі вчасної заявки… Відповідальність за організацію роботи журналістів к зоні бойових дій бере на себе командир: він дає розпорядження, в якому прописують, що він скеровує в зону бойових дій певних людей. Зокрема — супровід пресофіцерів».

Як приклад слушності таких обмежень, Наталія Гуменюк розповіла, як нещодавно журналісти Associated Press поїхали в іще окуповану Олександрівку і потрапили під обстріл, втративши автівку і техніку. Їх позбавили акредитації. Навіть сама агенція Associated Press підтримала це покарання.

Тим часом Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова з вимогою повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні одразу після звільнення.

Він пояснює, що контроль доступу медіа в умовах війни потрібен, і це міжнародний стандарт.

«Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, завдання яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з податків.

Неприйнятним в таких умовах є скасування дозволу на роботу.

Є потреба переглянути це рішення та підходи до роботи цивільно-військового співробітництва з медіа. Саме про це я звернувся до Резнікова", — написав він у соцмережах.

Схожі новини

Читайте також