Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ ліквідувала ворожу ботоферму, яка щодня створювала понад 500 акаунтів для поширення пропаганди

  • 11.11.2022, 16:00
  • 574

Кіберфахівці Служби безпеки заблокували потужну ботоферму, яка працювала на користь спецслужб країни-агресора. Під час слідчо-оперативних дій у Києві та Вінницькій області викрито п’ятьох її організаторів, які здійснювали інформаційні диверсії проти нашої держави

Спеціалізоване обладнання ворожого «осередку» дозволяло щодня реєструвати понад 500 анонімних облікових записів у різних соцмережах, зокрема — заборонених в Україні.

Саме ці фейкові акаунти використовували для поширення кремлівської пропаганди в інтернет-просторі.

Насамперед зловмисники масово розповсюджували дезінформацію про ситуацію на фронті, а також виправдовували збройну агресію рф.

Подібні «вкиди» подавали від імені «пересічних» громадян, які нібито проживають в Україні, зокрема у тимчасово окупованих її районах.

За даними слідства, ворожу ботоферму організували четверо мешканців Вінниччини, а її технологічне забезпечення здійснював мешканець Києва.

Встановлено, що вони пропонували «послуги» щодо «розгону» деструктивного контенту з рф.

Основними клієнтами зловмисників були представники спецслужб країни-агресора, які використовували «ботів» для нав’язування рашистської ідеології та московської брехні про війну в Україні.

Через підставних осіб ворог купував анонімні акаунти та застосовував їх для проведення інформаційно-підривної діяльності.

За кожного «бота» ділки отримували плату електронними переказами, які проходили через платіжні системи рф.

Під час обшуків за місцем проживання адміністратора та у приміщеннях ботоферми правоохоронці виявили:

-комп'ютерну техніку із доказами протиправної діяльності;

— тисячі сім-карт різних операторів мобільного зв’язку;

— спеціальне програмне забезпечення.

Вилучену техніку скерували на експертизу.

У межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України триває слідство для з’ясування всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності винних осіб.

Вирішується щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу — тримання під вартою.

Заходи із викриття зловмисників здійснювали співробітники СБУ Вінницької області спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Схожі новини