Передплата 2024 ВЗ

У Харкові демонтували пам’ятник Пушкіну, — міськрада

  • 09.11.2022, 16:45
  • 927

Погруддя Пушкіна, яке стояло на площі Поезії у Харкові, демонтували і відправили на відповідальне зберігання

Фото Харківської міськради
Фото Харківської міськради

Про це повідомили у Харківській міськраді.

«Його подальша доля — чи зберігатиметься він у музеї, чи знайдеться йому інше місце в культурному та історичному просторі Харкова — вирішуватимуть харків'яни після перемоги України. Ця пам’ятка, можливо, й інші, має бути збережена, а їх подальшу долю демократичним шляхом, але вже у мирний час вирішуватимуть саме харків'яни», — йдеться у повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що у міськраді розуміють почуття харків'ян, які не хочуть бачити у своєму місті російські топоніми та поділяють прагнення переосмислити культурне та історичне середовище міста.

«Як один із варіантів такого переосмислення — погруддя Пушкіна може стати частиною експозиції, присвяченої українському національно-визвольному руху, адже понад сто років тому, ще перед революцією 1917 року, його збиралися знести активісти цього руху. Але як це буде — вирішуватимуть саме харків'яни після перемоги України», — йдеться у повідомленні.

Як стало відомо раніше, у середу вранці комунальники обклали мішками з піском пам’ятник Пушкіну на плозі Поезії у Харкові.

Директор департаменту у справах інформації та зв’язків із громадськістю Харківської міськради Юрій Сідоренко повідомив, що це зробили відповідно до рекомендацій Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

«1.11.2022 року були оприлюднені рекомендації Інституту національної пам’яті, у яких йдеться, що «За умови, коли цілісне переміщення технічно неможливе, варто закрити ці об'єкти тимчасовими конструкціями до подальшого розвитку. Отже, те, що відбувається наразі з погруддям Пушкіна, повністю відповідає українському законодавству та рекомендаціям Інституту національної пам’яті», — написав Сідоренко у соцмережах.

Схожі новини