Передплата 2024 «Добрий господар»

Від обурення до висміювання: як у мережі реагують на скандальну заяву Понтифіка

  • 07.11.2022, 13:07
  • 1 310

Заяви Папи Римського знову активно обговорюють в соціальних мережах. Цього разу користувачів обурює твердження про «гуманність російського народу»

Папа Римський. Фото з соціальних мереж
Папа Римський. Фото з соціальних мереж

Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість, з якою російські військовослужбовці діють в Україні, не властива російському народові.

«Мене вражає - і тому я вживаю слово «багатостраждальна» [дослівно: «martoriata» — «піддана мукам» від «martoriare» — «катувати, мучити"] - ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ — це великий народ; це [жорстокість] найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму», — сказав він.

Він підкреслив, що російський письменник Федір Достоєвський «до сьогодні надихає християн до осмислення християнства».

Саме така проросійська заява стала предметом обурення серед українців, ба більше й висміювання самого Понтифіка.

Реакція мережі: підбірка дописів

«Соррі, не стримаюсь. Папа Римський, мабуть, якось неуважно читав Достоєвського. Інакше Його Святість не дивувався би жорсткості росіян (яка якраз їм природньо притаманна). А декілька інших творів російських письменників/поетів, включно з Пушкіним, Купріним, Булгаковим, як і навіть поверхневе вивчення правдивої історії нашого регіону, показало би що гуманізмом не пахло в московії ні при Івану Грозному в 1547-му, ні в 1708, коли було брутально вирізано Батурин, ні в кожній події після того…», — відреагувала Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

«Папа Римський знову потужно навалив у білі ряси. Сказав, що російському народу… «не притаманна жорстокість».

Еммм. Окей, Достоєвський.

Раскольников міг би стати адвокатом, але кидає університет. І заради принципу «тварь я или право имею» завалив лихварку і її ні в чому не винувату на 8 місяці вагітності сестру. Знайшов собі подругу, яка живе в сім'ї асоціальних людей і утримує цих алконавтів заробітками про&титутки. Разом вони вдаряться в ру₴ке православіє РПЦ. Упаси Боже, від таких прикладів для наслідування", — відреагувала журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва.

«Папа читає кардиналам Достоєвського», — жартома написав журналіст Роман Онишкевич.

«Говорячи про гуманізм московитів і згадуючи при цьому Достоєвського, Папа Франциск краще б згадував про Злочин і Кару за нього, а ще краще б розігнав Ідіотів, які його консультують і повиганяв Бєсів зі свого оточення…», — відреагував доктор філософії Юрій Підлісний.

«Ви будете сміятися, але понтифік знову всрався. Папа Франциск освідчився в любові російському народу, якому «не притаманна жорстокість»:
«Мене вражає - і тому я вживаю слово «багатостраждальна» — ота жорстокість, яка не притаманна російському народові, можливо… бо російський народ — це великий народ; це [жорстокість] найманців, солдатів, які йдуть на війну як на пригоду, найманців… Я волію думати так, бо маю велику пошану до російського народу, до російського гуманізму. Вистачить згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає, надихає християн до осмислення християнства. Я маю велику прихильність до російського народу, як також велику прихильність до українського народу», — написав Олег Базар головний редактор LB.ua.

Схожі новини