Передплата 2024 «Добра кухня»

«Бюджет 2023 буде найважчим бюджетом, він має бути реалістичним і спрямованим на оборону»

  • 02.11.2022, 17:08
  • 913

Державний бюджет України на 2023 рік має відповідати потребам воюючої країни задля забезпечення обороноздатності і відновлення критичної інфраструктури

Про це заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в ефірі «Суспільного».

"Це буде найважчий бюджет воюючої країни, і тому він має бути максимально реалістичним і прагматичним. Всі кошти, які можливо спрямувати, мають йти на нашу безпеку і оборону. В той же час маємо кілька таких суттєвих зауважень до бюджету, на яких будемо наполягати під час розгляду у другому читанні", — сказала вона.

«Були прийняті залом 84 поправки, з яких уряд врахував менше половини. Наші зауваження наступні: бюджет на безпеку і оборону залишився незмінним, водночас на 7 мільярдів було збільшено бюджет Дорожнього фонду. Треба ремонтувати мости, дороги, які постраждали на деокупованих внаслідок контрнаступу територіях, але заробляти на цьому і мародерити не дозволимо. Особливо це актуально в контексті журналістських розслідувань, які вийшли днями, щодо зловживань на ремонтах доріг», — додала народна депутатка.

«Потрібно відновлювати критичну інфраструктуру. На це мають бути спрямовані кошти, потрібно дуже ретельно допомогти людям, які постраждали від окупації, відремонтувати їх будівлі. Начебто створено фонд ліквідації наслідків збройної агресії. На це буде направлено близько 37 мільярдів гривень. Але нереалістично виглядають запропоновані кошти. Це кошти від вилучення російських активів. Як вони будуть продаватися? Яка буде прозорість конкурсів?» — зазначає співголова фракції.

«Ми вважаємо неправильним акцент на згортання, а не підтримку українського виробництва. Це відбувається за рахунок збільшення ПДВ на ввезення товарів на імпорт і зменшення ПДВ на експорт товарів. Навпаки маємо наполягати на підтримці українського виробника», — підкреслює Геращенко.

«2 мільярди гривень у воюючій країні на російськомовні телеканали „Дом“ і „FREEДОМ“ — це задороге задоволення. Тут уряд збільшив видатки на міністерство культури на 22% до 2 мільярдів гривень з 500 мільйонів, ці кошти мають піти на марафон. Ми вважаємо, треба, щоб держава фінансувала суспільного мовника — це правильно. Але платити олігархічним телеканалам за марафон — це неправильно. Тому будем наполягати на цій зміні і направленні 2 мільярдів гривень на закупівлю зброї, безпілотників, на які збирає вся країна. Або щоб ці кошти пішли на ремонт об'єктів критичної інфраструктури», — наголошує народна депутатка.

«Крім Укравтодору, на який направляють 75 мільярдів і це чи не єдиний видаток, який до другого читання збільшується, на жаль, залишають так званий соц-економ, коли лояльним депутатам за правильне голосування залишають кошти для їх округів. Це красиво називається „Державний фонд регіонального розвитку“. В цьому фонді закладають великі видатки і використовуватися вони будуть за рішенням бюджетного комітету з узгодженням з урядом. Ми бачимо тут елемент зловживань і вважаємо, що кошти, які мають йти на відбудову регіонів, мають розподілятись рівномірно, в залежності від того, наскільки постраждав регіон і враховуючи діалог з місцевими громадами», — зазначає вона.

Крім цього, Геращенко наголосила, що ухвалення бюджету має відбуватися прозоро, а розподіл коштів і гуманітарної допомоги — під контролем спеціальної парламентської комісії.

«Бюджет має розглядатися прозоро і публічно. В умовах безпекових парламентів не транслює свої засідання в прямому ефірі, але це ненормально, коли парламенту немає в ефірі. В запису має бути в слоті марафону повна звітність по бюджету: як він приймався, на які видатки йде в першу чергу фінансування», — наголосила народна депутатка.

«Ми будемо наполягати на поверненні контролюючої функції парламенту. Не бюджетний комітет, створений в першу чергу з монобільшості, має ділити видатки на округи лояльних депутатів. А має бути створена спеціальна комісія, яка би ретельно контролювала видатки бюджету і гуманітарну допомогу, яку ми отримуємо від західних партнерів. Дефіцит бюджету 20%, видатки вдвічі більше, ніж доходи. Наш бюджет наступного року повністю залежить від західних партнерів, їх допомоги. І очевидно, що західні партнери, суспільство, армія не хочуть, щоб кошти використалися нецільово, недоброчесно. Парламент має повернути свою контролюючу функцію», — додає вона.

«Коли країна настільки об'єднана навколо ключової мети — нашої перемоги, депутати також мають об'єднатися, що це повинен бути бюджет перемоги і допомоги Збройним Силам, бюджет виживання регіонів. Тут треба шукати компроміс. Ми — команда державників і професіоналів, залучимо всі наші можливості, щоб колеги з монобільшості нас почули і ми знайшли компромісні рішення», — резюмувала Геращенко.

Схожі новини