Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Через війну обмежено фінансовий ресурс на ремонт доріг Львівщини: латали лише ями»

Про те, в якому стані будуть дороги взимку, про спеціальні стоянки для транспорту біля польського кордону

Фото Служба автомобільних доріг у Львівській області
Фото Служба автомобільних доріг у Львівській області

Попри війну та обмежене фінансування на поточні ремонти, дороги Львівської області до зими готові, підрядники мають необхідне обладнання для прибирання снігу (480 одиниць техніки). Цієї техніки вистачить, аби впоратися з прибиранням. Зараз комунальні установи займаються заготівлею солі та піску для посипання доріг. Станом на 2 листопада область забезпечена матеріалом для посипання слизьких доріг на 40%: 6 тисяч тонн солі та 20 тисяч кубометрів піску.

Про це повідомив на брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко.

На Львівщині - понад 6 тисяч кілометрів доріг місцевого значення, 1 600 кілометрів доріг державного значення. Чиновник наголосив, що працювати є над чим, оскільки цього року через війну був обмежений фінансовий ресурс на ремонт автошляхів.

«Але поточний ремонт виконувався і триває далі, — наголошує Юрій Бучко. — Для Служби автомобільних доріг було виділено 600 мільйонів гривень — на експлуатаційне утримання 1600 кілометрів доріг (із зимовим утриманням). Це мінімальний фінансовий ресурс, який дозволяє утримувати дорожнє покриття в нормальному стані. За ці гроші не можна зробити капітальний ремонт».

В обласній скарбниці на утримання доріг було 240 мільйонів на весь 2022 рік. Цей кошторис передбачено лише на експлуатаційне утримання. За ці гроші вдалося полагодити 20 кілометрів шляхів, залатано ями. Переважно ремонтували дороги, які ведуть до польського кордону.

Ремонтна кампанія 2022 року добігає кінця. За менше мільярда гривень, каже Юрій Бучко, вдалося полатати ями. Адже через війну дороги Львівської області, які ведуть до польського кордону були понищені через величезний потік різного транспорту. Не витримують навантажень техніки і мости області. З весни 2023 року фахівці обстежать дороги та мости, аби їх відновити після напруженого 2022 року.

Про пункти обігріву взимку

Юрій Бучко повідомив, що цього зимового сезону стоянки громадського транспорту в області будуть облаштовані пунктами обігріву. Йдеться також про великогабаритний транспорт. На Львівщині буде 50 пунктів обігріву — стоянки, заправки.

Ще одна новинка — облаштування спеціальних стоянок біля польського кордону: пункти «Краковець» та «Шегині». Зараз біля таких стоянок облаштовують санітарні вузли, передбачені і місця для обігріву водіїв, плюс буфет.

Про дорогу до пункту пропуску «Нижанковичі»

Зі Львова чи з Самбора уже можна проїхатися автівкою по новій дорозі до Нижанковичів, де є пункт пропуску. Деякі роботи щодо цієї дороги ще тривають, але їхати можна. Бучко повідомив, що роботи тривають і на самому пункті пропуску. Сам пункт пропуску відкриють у 2024 році. Зводять і тимчасовий пункт пропуску для вантажних автівок, який запрацює до кінця цього року.

Схожі новини