Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На Львівщині коронавірус йде на спад, але до колективного імунітету ще далеко»

Про ситуацію із захворюванням розповіла для «ВЗ» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хворіб МОЗ України Наталія Іванченко

Упродовж минулого тижня у Львівській області відчутно покращилася ситуація із захворюванням на коронавірус, госпіталізація хворих пішла на спад. Упродовж тижня — 520 хворих, позаминулого тижня — 698, ще раніше — 1095 та понад 2,5 тисячі.

Зараз на стаціонарному лікуванні перебувають 209 людей, які мають ускладнення через супутні захворювання (перед тим госпіталізованих було у межах 240−280 осіб).

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хворіб МОЗ України Наталія Іванченко.

«З кожним тижнем кількість нових хворих на коронавірус зменшується, — каже чиновниця. — Минулого тижня від коронавірусу померли 14 людей. Тиждень перед тим — 5 осіб, ще раніше — 21. Коронавірус забирає життя переважно людей старшого віку, які мають хронічні захворювання. Тому сьогодні завдання людей, які мають застудні захворювання — вчасно звернутися до сімейного лікаря, обстежитися, дізнатися, яка це хвороба і тоді призначити лікування. Жодних карантинних обмежень, зокркма — маскового режиму сьогодні не має. Єдине застереження — в кого є ознаки застудних захворювань, не перебувайте без маски в публічних місцях».

Наталія Іванченко каже, що серед причин спаду захворювання — хороша погода. Також люди дедалі частіше дослуховуються до порад медиків і при ГРЗ не відвідують публічні місця, лікуються вчасно і носять маски. Усі ці чинники працюють в комплексі, каже Іванченко, але яка ситуація буде взимку — наразі важко спрогнозувати.

«На Львівщині коронавірус йде на спад, але до колективного імунітету ще далеко, — наголошує Іванченко. — Зараз вакцинація становить трохи більше 50% населення Львівської області, потрібно значно більше. Треба активно щепитися другою бустерною дозою, отримати першу бустерну дозу, хто цього не зробив. Це сприятиме зменшенню хворих».

Станом на 1 листопада першу дозу щеплення від ковіду отримало 1,8 мільйона осіб, другу дозу — 1,27 мільйона осіб. Першу бустерну дозу отримали 163 тисячі людей, другий бустер — 5 тисяч 619 осіб.

За словами Наталії Іванченко, усі вакцини для щеплення сьогодні є. Однак час від часу є перебої з постачанням вакцини Pfizer. В одних поліклініках цієї вакцини зараз вдосталь, в деяких завершується.

Схожі новини