Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США прискорили розміщення тактичних бомб у Європі, — ЗМІ

  • 27.10.2022, 11:35
  • 625

США вирішили прискорити розміщення модернізованих тактичних бомб B61−12 в Європі, ймовірно, через загрози з боку рф

Захід розуміє, що повинен стримувати росію. Фото із мережі
Захід розуміє, що повинен стримувати росію. Фото із мережі

Про це пише Politico з посиланням на дипломатичну телеграму та два анонімних джерела.

Прибуття модернізованої гравітаційної бомби повітряного базування B61−12, яке раніше запланували на весну 2023 року, перенесли на грудень цього року. Politico стверджує, що про це повідомили американці осоюзникам НАТО.

За даними Politico, заміна старої зброї на новішу версію на складах в Європі для потенційного використання американськими і союзними бомбардувальниками і винищувачами відбувається через посилення напруги через погрози рф застосувати ядерну зброю в Україні і потребу Західу робити більше для того, щоб стримати росію.

Як стверджує Politico, дипломатичну телеграму раніше не оприлюднювали і написали її для розповсюдження у Пентагоні і Державному департаменті, щоб дати чиновникам короткий виклад обговорення між міністрами оборони на зустрічі НАТО. Також у документі йдеться, що під час зустрічей 15 союзників НАТО висловили занепокоєння тим, що альянс «не повинен піддаватися на ядерний шантаж путіна».

Водночас речник Пентагону, бригадний генерал Патрік Райдер в коментарі заявив, що модернізація зброї не пов’язана з війною рф проти України: «хоча ми не збираємося обговорювати деталі нашого ядерного арсеналу, модернізація ядерної зброї США B61 триває вже багато років, і плани безпечної та відповідальної заміни старої зброї на модернізовані версії B61−12 є частиною давно спланованих і запланованих зусиль з модернізації. Вона ніяк не пов’язана з поточними подіями в Україні і жодним чином не була прискорена».

Видання припускає, що такий крок також може бути спрямований на європейських союзників США, які відчувають себе вразливими перед загрозою з боку росії.

Схожі новини